Τι μπορεί να προκαλέσει η αποχή από το σεξ

 

Η  σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται βασικό συστατικό της υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η αποχή από το σεξ μπορεί να επιφέρει μια σειρά από σοβαρές επιπτώσεις στην συνολική κατάσταση της υγείας σας, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Περισσότερο άγχος

Πιθανότατα το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε όταν είστε αγχωμένοι μάθετε ωστόσο ότι μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε το άγχος σας. Πιο συγκεκριμένα η σεξουαλική δραστηριότητα φαίνεται να μειώνει την ποσότητα των ορμονών που απελευθερώνει το σώμα ως αντίδραση στο στρες. Άλλωστε μια ενεργή σεξουαλική ζωή συνήθως σας κάνει πιο ευτυχισμένους και υγιείς, κρατώντας το άγχος μακριά από την καθημερινότητά σας.

Μειωμένη απόδοση της καρδιάς

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά το μήνα είναι πιο επιρρεπείς στα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με εκείνους που κάνουν σεξ δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Αυτό εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία ασκούνται περισσότερο ενώ δεν είναι τόσο ανήσυχοι και μελαγχολικοί. Άλλωστε είναι γνωστό ότι η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλλει στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.

Μείωση συνολικής άσκησης

Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ο οργανισμός καίει περίπου 5 θερμίδες το λεπτό, όσες καίει δηλαδή και με ένα γρήγορο περπάτημα. Επίσης αυξάνεται ελαφρώς η πρόσληψη οξυγόνου, περίπου όσο και με το σκάψιμο στον κήπο ή το περπάτημα στις σκάλες. Όλα αυτά ίσως δε σας ακούγονται πολύ εντυπωσιακά αλλά σκεφτείτε ότι ενεργούν αθροιστικά στον οργανισμό σας. Εξάλλου, λόγω και της καλής διάθεσης που προκαλεί μια υγιής σεξουαλική ζωή, έχετε περισσότερες πιθανότητες να ασκηθείτε και με άλλους τρόπους (πχ. γυμναστήριο, πεζοπορία ή δουλειές εντός σπιτιού).

Συχνότερη απώλεια κλειδιών

Περισσότερο από το να χάσετε τα κλειδιά σας κινδυνεύετε να ξεχάσετε πού τα βάλατε. Κι αυτό επειδή το τακτικό σεξ συνδέεται, άγνωστο γιατί, με τη βελτίωση της μνήμης, ειδικά στις ηλικίες μεταξύ 50 και 89 ετών.

Αδύναμο ανοσοποιητικό

Το τακτικό σεξ φαίνεται πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αυξάνει τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α ή IgA, μιας ουσίας που καταπολεμά τα μικρόβια. Ωστόσο η σχέση μεταξύ των δύο δε φαίνεται να είναι ανάλογη. Όσοι έκαναν σεξ περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα είχαν χαμηλότερα επίπεδα IgA από εκείνους που έκαναν σπανίως.

Αλλαγή στη σχέση σας

Η σεξουαλική πράξη χαρίζει στον εγκέφαλό σας μια χημική «λάμψη» που διαρκεί περίπου 2 ημέρες και μακροπρόθεσμα βοηθά να δεθείτε με τον σύντροφό σας. Όταν αυτό απουσιάζει είναι πιθανό να χάσετε ένα μέρος της ικανοποίησης που παίρνετε από τη σχέση σας. Μια υγιής σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει σεξ με το σύντροφό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και κατανόησης ανάμεσά σας.

Προβλήματα στον προστάτη

Μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτιζαν λιγότερο από επτά φορές το μήνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα. Ωστόσο το περιστασιακό σεξ και οι πολλαπλοί σύντροφοι φαίνεται πως αυξάνουν τις πιθανότητες νόσησης.

Διαταραχές ύπνου

Κατά τη διάρκεια του σεξ παράγεται προλακτίνη και ωκυτοκίνη, ορμόνες που συμβάλουν σε έναν ήρεμο ύπνο. Ειδικότερα στις γυναίκες παρατηρείται τόνωση των οιστρογόνων κάτι που βοηθά ακόμα περισσότερο τον ύπνο τους. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της σεξουαλικής σας ζωής.

Πόνους και ενοχλήσεις

Το σεξ μπορεί όχι μόνο να αποσπάσει την προσοχή σας αλλά και να σας προσφέρει πραγματική ανακούφιση από τυχόν πόνους που σας ταλαιπωρούν. Κατά τη διάρκεια του οργασμού το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες ορμόνες που βοηθούν στην ανακούφιση από πόνους στο κεφάλι, την πλάτη και τα πόδια. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον πόνο της αρθρίτιδας και τις κράμπες της περιόδου. Μελλοντικά σεξουαλικά προβλήματα

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά σε ότι αφορά το σεξ ισχύει το ρητό «ό,τι αφήνεις, σε αφήνει». Στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και δεν έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές ο κολπικός ιστός μπορεί να λεπτύνει, να συρρικνωθεί και να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο και να περιορίσει τη σεξουαλική επιθυμία. Σε ότι αφορά τους άνδρες όσοι κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με εκείνους που κάνουν σεξ κάθε εβδομάδα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Η διατροφή στην ελληνική τέχνη»: Δωρεάν ξενάγηση για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια στο Μουσείο Μπενάκη

Στο πλαίσιο των δράσεων «Ώρα για Μουσείο», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει για τους επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια διαδραστική έκθεση με θέμα «Η διατροφή στην ελληνική τέχνη». Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Athens και την υπoστήριξη του Δειπνοσοφιστήριον Catering.

Κατακράτηση υγρών: 10 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Ορισμένες απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, εφόσον δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση

«Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία»: Εικαστική έκθεση με έργα μαθητών

Άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα η εικαστική έκθεση με θέμα «Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σχολείων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης 2024 της Μαθητικής Εκστρατείας της ActionAid.