Ποιες είναι οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις μετά τις γιορτές;

Γράφει ο Νίκος Σταμούλης, Ειδικός Παθολόγος

Η περίοδος μετά τις γιορτές είναι κατάλληλη για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις υγείας. Μετά τις ευχάριστες γιορτινές «ατασθαλίες», οι προληπτικές εξετάσεις βοηθούν στην επαναρρύθμιση του οργανισμού.

Το να ελέγχουμε κατά διαστήματα την κατάσταση την υγείας μας, πηγαίνοντας στους αρμόδιους γιατρούς και πραγματοποιώντας διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς αυτό βέβαια να καταλήγει σε υπερβολή, είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρησή της και την πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Ακόμη κι ένα απλό check-up μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το αν υπάρχει προδιάθεση για κάποια πάθηση ή να γίνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο. Όταν λέμε check-up, εννοούμε τον τακτικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις (όπως αίματος, ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως, ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα), ιατρική και οδοντιατρική εξέταση.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δίνουν στον γιατρό μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας, ενώ οι πρόσφατες εξετάσεις μπορούν να συγκρίνονται με προηγούμενες και να παρέχουν στοιχεία για την εξέλιξη της υγείας μας. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις είναι συνάρτηση των αρχικών ευρημάτων, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας ή της κληρονομικής προδιάθεσης. Αν κάποιες εξετάσεις βρεθούν παθολογικές, η συχνότητα επανάληψης πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό ο οποίος συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και τη γενική κατάσταση του ατόμου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πολλαπλούν Μυέλωμα: Ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων

Οι πρόοδοι στην ιατρική ακριβείας και την ανοσοθεραπεία προσφέρουν ελπίδα για βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα.

Θετική Διαπαιδαγώγηση: Το «κλειδί» για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών

Η θετική διαπαιδαγώγηση, ως τρόπος ανατροφής των παιδιών, τα τελευταία χρόνια κερδίζει δυναμικά έδαφος καθώς αποτελεί μια μέθοδο με πολλαπλά οφέλη.

Ενδομητρίωση: Μια χρόνια νόσος με δύσκολη διάγνωση

Η ενδομητρίωση δεν είναι πάντα εύκολο να διαγνωσθεί. Λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων της, που συχνά μιμούνται άλλες παθήσεις, μπορεί να περάσουν έως και επτά  χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τη διάγνωση της πάθησης.