Ποιες είναι οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις μετά τις γιορτές;

Γράφει ο Νίκος Σταμούλης, Ειδικός Παθολόγος

Η περίοδος μετά τις γιορτές είναι κατάλληλη για τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις υγείας. Μετά τις ευχάριστες γιορτινές «ατασθαλίες», οι προληπτικές εξετάσεις βοηθούν στην επαναρρύθμιση του οργανισμού.

Το να ελέγχουμε κατά διαστήματα την κατάσταση την υγείας μας, πηγαίνοντας στους αρμόδιους γιατρούς και πραγματοποιώντας διαγνωστικές εξετάσεις, χωρίς αυτό βέβαια να καταλήγει σε υπερβολή, είναι ό,τι καλύτερο για τη διατήρησή της και την πρόληψη διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.

Ακόμη κι ένα απλό check-up μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το αν υπάρχει προδιάθεση για κάποια πάθηση ή να γίνει διάγνωση σε πρώιμο στάδιο. Όταν λέμε check-up, εννοούμε τον τακτικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο που περιλαμβάνει εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις (όπως αίματος, ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως, ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα), ιατρική και οδοντιατρική εξέταση.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δίνουν στον γιατρό μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας, ενώ οι πρόσφατες εξετάσεις μπορούν να συγκρίνονται με προηγούμενες και να παρέχουν στοιχεία για την εξέλιξη της υγείας μας. Η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι προληπτικές εξετάσεις είναι συνάρτηση των αρχικών ευρημάτων, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας ή της κληρονομικής προδιάθεσης. Αν κάποιες εξετάσεις βρεθούν παθολογικές, η συχνότητα επανάληψης πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό ο οποίος συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και τη γενική κατάσταση του ατόμου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εφηβεία: οι αλλαγές στη σκέψη και στα συναισθήματα

Στη διάρκεια της εφηβείας τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με ένα κύμα αλλαγών που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αισθάνονται.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: η σημασία της πρώιμης αντιμετώπισης της νόσου

Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι είναι σημαντική η θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας αμέσως μόλις διαγνωσθεί και επιβεβαιωθεί η νόσος.

Τι είναι η ανδρόπαυση;

Η ανδρόπαυση είναι μια αργά εξελισσόμενη διαδικασία μείωσης των επιπέδων τεστοστερόνης και της παραγωγής σπέρματος στους άνδρες, που αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.