Festival Alzheimer: «Δεν είναι νωρίς να ενημερωθείς, δεν είναι αργά να δράσεις»

Στην Ελλάδα, περισσότερα από 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και περίπου 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. 

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ 2023, διοργανώνει ένα ολοήμερο φεστιβάλ με τίτλο «Άνοια, Πριν και Μετά».

Στόχος του φεστιβάλ είναι η ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τους τρόπους υποστήριξής τους και τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, αλλά και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, σχετικά με την πρόληψη της άνοιας και την μείωση του κινδύνου νόσησης.

Το Festival Alzheimer 2023 διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα πραγματοποιηθεί στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το κοινό θα μπορέσει να ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας για την πληθώρα των δομών και υπηρεσιών στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους σε όλη την Ελλάδα.

Βασικό μήνυμα του Φεστιβάλ, αλλά και της Διεθνούς Εταιρείας Alzheimer για τον φετινό Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ, είναι ότι «ποτέ δεν είναι νωρίς για να ενημερωθεί κανείς και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσει βοήθεια».

Alzheimer, η πανδημία-μάστιγα που αφορά περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες

Σύµφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία,  το 5% των ανθρώπων πάνω από τα 65 χρόνια και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 80 ετών θα νοσήσει από κάποια µορφή άνοιας, με πιο συχνή τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή που είναι το προστάδιο της άνοιας. Aν υπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2 τουλάχιστον φροντιστών – μελών της οικογένειας, η πάθηση αφορά άμεσα σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες. Οι αριθµοί αναµένεται να αυξηθούν δραµατικά στο µέλλον λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, Δρ. Παρασκευή Σακκά τονίζει ότι, «φέτος σημειώθηκε, σημαντική πρόοδος στις φαρμακευτικές θεραπείες για τη νόσο Alzheimer και πολλές νέες δομές και υπηρεσίες για την άνοια ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, αναμεσά τους και 3 Νέα Κέντρα Ημέρας με Κινητές Μονάδες από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών στον Πειραιά, το Ηράκλειο Αττικής και την Άρτα.

Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, και η πρόληψη με αλλαγή τρόπου ζωής που είναι ευθύνη του καθενός μας, παραμένουν τα αποτελεσματικότερα όπλα μας ενάντια στη νόσο. Επιπλέον, η πολιτεία πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων απ’ όλες τις μορφές άνοιας και των φροντιστών τους ιδρύοντας νέες δομές και υπηρεσίες για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Alzheimer

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση νέων επιστημονικών δεδομένων και άλλων θεμάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση της άνοιας, από πάνελ ειδικών, που θα αποτελείται από την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Δρ. Παρασκευή Σακκά, τον Ψυχίατρο – Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ Αντώνιο Πολίτη, την Ειρήνη Βαμβακάρη, κοινωνική λειτουργό της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και τον Γιάννη Μπιλιάνη, νομικό συνεργάτη της Εταιρείας, με δυνατότητα συμμετοχής του κοινού με ερωτήσεις. Η εκδήλωση θα κλείσει με λίγη από τη θεραπευτική δράση του γέλιου, που θα χαρίσει σε όλους μια παράσταση stand up comedy από την Κατερίνα Βρανά.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών για περισσότερα από 20 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τα άτομα με άνοια, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους, με πληθώρα δράσεων και υπηρεσιών.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Εταιρείας είναι η λειτουργία 9 Κέντρων Ημέρας και 4 Κινητών Μονάδων για άτομα με άνοια και Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια σε όλη την Ελλάδα – σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ, το πρόγραμμα Φροντίδα στο Σπίτι για Άτομα με Άνοια, η λειτουργία της Γραμμής Βοήθειας για την Άνοια 1102 – με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της Περιφέρειας Αττικής και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης και εκπαίδευσης φροντιστών, σειρά διαδικτυακών υπηρεσιών για άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού γύρω από θέματα έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκστρατείες υπεράσπισης των δικαιωμάτων ασθενών και φροντιστών και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών παρέχονται δωρεάν. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Eταιρείας στο τηλέφωνο 210-7013271 και στο www.alzheimerathens.gr.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».