«Φιλία σε κάθε Ηλικία»: Ένα πρόγραμμα ενάντια στην κοινωνική απομόνωση της Τρίτης Ηλικίας

Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «Petits Frères des Pauvres», υλοποιεί το Πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Τα ερευνητικά δεδομένα μελετών δείχνουν ότι, τα άτομα Τρίτης Ηλικίας θεωρούν τις κοινωνικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους ως τον δεύτερο πιο σημαντικό παράγοντα στη ζωή τους μετά την υγεία. Την ιδία στιγμή ωστόσο:

-Στην Ευρώπη έως και το 50% των ατόμων άνω των 60 ετών βρίσκονται σε κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης.

-Περίπου το 1/3 των ατόμων Τρίτης Ηλικίας θα βιώσει κάποιο βαθμό μοναξιάς αργότερα στη ζωή.

– Η κοινωνική απομόνωση/ μοναξιά επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

– Οι συνέπειες στην υγεία των ατόμων που νιώθουν μοναξιά ή/και είναι κοινωνικά απομονωμένα είναι συγκρίσιμες με εκείνες του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της υπέρτασης.

-Η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μετά τη Ιταλία, με τα υψηλότερα ποσοστό ατόμων άνω των 65 ετών.

Στην Ελλάδα, το 21,5% του πληθυσμού (2.363.273 άτομα), είναι άνω των 65 ετών. Εκτιμάται, ότι περισσότερα από 600.000 άτομα Τρίτης Ηλικίας ζουν μόνα τους.

Οι στόχοι του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία»

Το Ινστιτούτο Prolepsis ξεκίνησε το εν λόγω πρόγραμμα, σε συνέχεια του ερευνητικού έργου σε θέματα προληπτικής ιατρικής και των πολυετών δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ατόμων τρίτης ηλικίας, με στόχο:

-Να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των ηλικιωμένων μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας.

-Να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ηλικιωμένων

-Να αναδείξει τις ανάγκες και τα προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας.

-Να ενισχύσει τον εθελοντισμό στην Ελλάδα.

Τα οφέλη από την κοινωνικοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά διεθνώς και αφορούν κυρίως στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία», ηλικιωμένοι που προηγουμένως αισθάνονταν μόνοι και ήταν αποξενωμένοι ακόμα και στην ίδια τη γειτονιά κατοικίας τους, μέσω της διασύνδεσης με εθελοντές σε τοπικό επίπεδο γίνονται «οικείοι». Έτσι, αναβιώνει το αίσθημα γειτνίασης, εγγύτητας, και έμπρακτου ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο.

Ο σημαντικός ρόλος των εθελοντών

Το πρόγραμμα στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά. Οι εθελοντές επηρεάζουν θετικά τη ζωή ενός μοναχικού ηλικιωμένου αλλά και τη δική τους, δημιουργώντας σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και υποστήριξης.

Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει όποιος με ευαισθησία επιθυμεί να προσφέρει στην Τρίτη Ηλικία. Οι εθελοντές του προγράμματος δεν απαιτείται να έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα, εξειδικευμένες γνώσεις ή δεξιότητες (π.χ. ιατρός, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, κ.ά.), καθώς σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δεσμών φιλίας.  Μέσα από τη συμμετοχή τους  οι εθελοντές:

-κρατούν συντροφιά σε μοναχικούς ηλικιωμένους,

-δείχνουν ενδιαφέρον και ευαισθησία,

-δημιουργούν σχέσεις φιλίας .

210 610 1300: Μια τηλεφωνική γραμμή ενάντια στην μοναξιά

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία» λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 210 610 1300 για την υποστήριξη ατόμων Τρίτης Ηλικίας που νιώθουν μοναξιά. Στην τηλεφωνική γραμμή μπορούν να καλούν άτομα της Τρίτης Ηλικίας που νιώθουν μοναξιά ή / και οι φροντιστές, μέλη του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους.  Η τηλεφωνική γραμμή παρέχει:

-Επικοινωνία / ανθρώπινη τηλεφωνική επαφή.

-Ενημέρωση για το πρόγραμμα και διασύνδεση με εθελοντές.

-Διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες, όπου απαιτείται.

Εάν είσαι άνω των 65 και αισθάνεσαι μοναξιά κάλεσε στο 210 610 1300. Οι εθελοντές του προγράμματος «Φιλία σε κάθε Ηλικία» περιμένουν την κλήση σου για να σε ακούσουν, να σου κάνουν συντροφιά και να κάνετε μια ευχάριστη κουβέντα.

Η Γραμμή λειτουργεί ανώνυμα, καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ. και έχει αστική χρέωση. Όλοι οι εθελοντές παρακολουθούν εξειδικευμένη εκπαίδευση και συμμετέχουν σε συναντήσεις εποπτείας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://filiasekatheilikia.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Γερνάω έξυπνα»: Τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για τους ευάλωτους δημότες της Αθήνας

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (6 – 7 μ.μ.) ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».