Ζώντας με ένα άτομο που πάσχει από άνοια

Χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινή φροντίδα

Η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια μπορεί να είναι πολύ δύσκολη μερικές φορές. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς τις δυσκολίες. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που έχουν βοηθήσει άλλους περιθάλποντες.

 

Καθιερώστε προγράμματα αλλά διατηρήστε τις συνηθισμένες διαδικασίες

Ένα πρόγραμμα μπορεί να μειώσει τις αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρει το άτομο με άνοια και επαναφέρει την τάξη και την οργάνωση σε μια, κατά τα άλλα, μπερδεμένη καθημερινή ζωή. Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει αίσθημα ασφάλειας σε ένα άτομο με άνοια. Παρόλο που το πρόγραμμα είναι χρήσιμο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η καθημερινότητα, όσο πιο φυσιολογική γίνεται. Όσο το επιτρέπει η διαφοροποιημένη κατάσταση ενός ατόμου με άνοια, προσπαθήστε να το αντιμετωπίζετε όπως κάνατε πριν από την εμφάνιση της νόσου.

Υποστηρίξτε την ανεξαρτησία του ατόμου

Είναι απαραίτητο το άτομο να παραμείνει ανεξάρτητο όσο περισσότερο γίνεται. Αυτό βοηθάει να διατηρήσει την αυτοεκτίμησή του και να μειώσει το βάρος που δέχεται ο περιθάλπων. Αντισταθείτε στην τάση να παρεμβαίνετε και να τα κάνετε όλα εσείς για το άτομο με άνοια. Υιοθετήστε δραστηριότητες τις οποίες το άτομο θα μπορεί να τις κάνει όσο πιο πολύ καιρό ακόμα γίνεται. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο θέλει να μαγειρέψει, βοηθήστε το στην κουζίνα. Αφήστε το να κάνει μικρές εργασίες οι οποίες συνεισφέρουν στην ολοκλήρωση του γεύματος. Παρόλο που αυτό είναι πιο χρονοβόρο, το άτομο θα αισθανθεί χρήσιμο και δραστήριο και αυτό μπορεί να αποτελέσει μια τακτική δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε μαζί.

Πώς να υιοθετήσετε δραστηριότητες χρησιμοποιώντας την κηπουρική

Στα πρώτα στάδια, το άτομο μπορεί να είναι ικανό να εκτελέσει την κηπουρική μόνο του. Καθώς η νόσος προχωράει, αυτό μπορεί να γίνεται δυσκολότερο. Με την πάροδο του χρόνου, ίσως να είναι πιο πρακτικό να δημιουργήσετε ένα χώρο φύτευσης σε μια γωνιά του κήπου αν έχετε, στη συνέχεια να προχωρήσετε σε μεγάλες γλάστρες με φυτά και στη συνέχεια, σε μικρότερες γλάστρες με φυτά. Ακόμα και στα τελευταία στάδια, όταν το άτομο συνήθως περιορίζεται στο κρεβάτι, εξακολουθεί να απολαμβάνει τα αισθητήρια στοιχεία της κηπουρικής, όπως η αίσθηση του εδάφους στα χέρια του ή να μυρίζει φρέσκα λουλούδια.

 

Βοηθήστε το άτομο να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του

Να θυμάστε ότι το άτομο που φροντίζετε εξακολουθεί να είναι ένα άτομο με συναισθήματα. Ό,τι λέτε και κάνετε εσείς και οι άλλοι μπορεί να είναι ενοχλητικό. Αποφύγετε να μιλάτε για την κατάσταση του ατόμου μπροστά του, χωρίς τη συμμετοχή του στη συζήτηση.

 

Αποφύγετε τις αντιπαραθέσεις

Κάθε είδος σύγκρουσης προκαλεί περιττό άγχος για εσάς και το άτομο με άνοια. Αποφύγετε να εφιστάτε την προσοχή σας στην αποτυχία και διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Το να αναστατωθεί το άτομο μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη. Να θυμάστε ότι υπεύθυνη είναι η ασθένεια και ότι δεν φταίει το ίδιο το άτομο.

 

Απλοποιήστε τις διάφορες διαδικασίες

Προσπαθήστε να κάνετε τα πράγματα απλά για το άτομο με άνοια. Στα αρχικά στάδια της νόσου, το άτομο μπορεί να είναι σε θέση να ντύσει τον εαυτό του, αλλά καθώς η νόσος εξελίσσεται, θα χρειαστεί καθοδήγηση. Για παράδειγμα, προσφέρετέ του δύο επιλογές ένδυσης και αφήστε το άτομο να επιλέξει, στη συνέχεια, απλώστε τα ρούχα με τη σειρά που πρέπει να φορεθούν και ζητήστε του να κάνει ένα βήμα τη φορά. Στο τέλος, θα πρέπει να ντύσετε το άτομο εσείς, αλλά μέχρι τότε το να απλουστεύσετε τα καθήκοντα του θα διευκολύνει το άτομο να ντυθεί μόνο του.

 

Διατηρήστε την αίσθηση του χιούμορ

Γελάστε μαζί με το άτομο με άνοια. Το χιούμορ μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση του άγχους και για τους δυο σας. Συζητήστε αστείες ιστορίες από το παρελθόν του ατόμου και μάθετε να γελάτε με τις μικρές προκλήσεις που συμβαίνουν κάθε μέρα. Εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε πώς θα ανταποκριθούμε σε αυτήν.

 

Δώστε έμφαση στην ασφάλεια

Η απώλεια του συντονισμού της κίνησης και της μνήμης αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού, οπότε θα πρέπει να κάνετε το σπίτι σας όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Αφαιρέστε τα χαλαρά χαλιά, βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρικά καλώδια δεν είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να σκοντάψει πάνω, χρησιμοποιήστε μια καρέκλα στο ντους, ώστε το άτομο να μπορεί να καθίσει, αφαιρέστε τους διακόπτες της κουζίνας, ώστε το άτομο στα μεσαία στάδια της άνοιας να μην μπορεί να τους ανοίξει κατά λάθος και εγκαταστήστε μετρητή θερμοκρασίας στις βρύσες ζεστού νερού, έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν μόνο μια μέγιστη θερμοκρασία. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Ένας εργοθεραπευτής ή κοινωνικός λειτουργός που θα επισκεφτεί το σπίτι σας μπορεί να είναι χρήσιμος για να συζητήσετε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα.

 

Ενθαρρύνετε τη σωματική άσκηση και υγεία

Αυτό μπορεί να βοηθήσει το άτομο στη διατήρηση των υφιστάμενων σωματικών και πνευματικών του ικανοτήτων. Η κατάλληλη άσκηση εξαρτάται από την κατάσταση του ατόμου. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για σχετικές συμβουλές και υιοθετήστε ασκήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ασθενούς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας παραπέμψει σε κάποιον φυσιοθεραπευτή ή γυμναστή ή σε κάποιο τοπικό πρόγραμμα άσκησης της κοινότητας.

 

Υποστηρίξτε την καλή διατροφή και την οδοντιατρική περίθαλψη

Ο υποσιτισμός είναι κοινός μεταξύ των ηλικιωμένων, και ιδιαίτερα κοινός μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια. Το άτομο μπορεί να ξεχάσει να φάει ή να μην μπορεί να καταλάβει την αξία ενός γεύματος που θα του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να αισθάνεται καλά. Θα πρέπει να ακολουθεί μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χρειαστούν αν το άτομο χάνει βάρος. Η σωστή και τακτική οδοντιατρική περίθαλψη είναι επίσης σημαντική ώστε το άτομο να διατηρήσει την ικανότητα να φάει και να απολαμβάνει το φαγητό του. Μερικές φορές, ό περιθάλπων μπορεί να αγνοεί έναν πονόδοντο ή ένα απόστημα που μπορεί να κάνει το μάσημα άβολο.

 

Βοηθήστε το άτομο να επωφεληθεί από τις δεξιότητες που διατηρεί

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες μπορεί να ενισχύσουν την αίσθηση της αξιοπρέπειας ενός ατόμου και της αυτοεκτίμησης, δίνοντας σκοπό και νόημα στη ζωή του. Ένα άτομο που ήταν κάποτε ένας νοικοκύρης, κηπουρός, γιατρός ή στέλεχος επιχείρησης μπορεί να κερδίσει ικανοποίηση από τη διατήρηση των ικανοτήτων που σχετίζονται με το προηγούμενο επάγγελμά του.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι, επειδή η άνοια είναι προοδευτική, οι προτιμήσεις και οι ικανότητες του ατόμου μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Αυτό απαιτεί από τον περιθάλποντα να είναι προσεκτικός και ευέλικτος στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων.

 

Διατηρήστε την επικοινωνία

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η επικοινωνία ανάμεσα σε σας και τον ασθενή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη. Ίσως να είναι χρήσιμο να:

  • Βεβαιωθείτε ότι οι αισθήσεις του ατόμου, όπως η όραση και η ακοή, δεν έχουν εκπέσει (π.χ. τα γυαλιά οράσεως μπορεί να μην είναι πλέον τα κατάλληλα ή ένα ακουστικό μπορεί να μην λειτουργεί σωστά)
  • Του μιλάτε καθαρά, αργά, πρόσωπο με πρόσωπο και στο επίπεδο των ματιών
  • Εκδηλώσετε αγάπη και ζεστασιά μέσα από τη φροντίδα που του δείχνετε εάν αυτό δεν ενοχλεί το άτομο
  • Δώστε προσοχή στη γλώσσα του σώματος του ατόμου – οι άνθρωποι που έχουν μειωμένη ικανότητα λόγου επικοινωνούν με μη-λεκτικά μέσα
  • Δίνετε σημασία στη δική σας γλώσσα του σώματος
  • Εντοπίστε τον συνδυασμό λέξεων υπενθύμισης και προτροπής, την καθοδήγηση και την επίδειξη που απαιτούνται για να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το άτομο
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε την προσοχή του ατόμου προτού μιλήσετε

Χρησιμοποιείστε εξωτερικά βοηθήματα μνήμης

Στα πρώτα στάδια της άνοιας, τα βοηθήματα μνήμης μπορεί να βοηθήσουν το άτομο να θυμάται και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή σύγχυσης. Τα παρακάτω είναι επιτυχημένα παραδείγματα:

  • Δείξτε του μεγάλες φωτογραφίες με ετικέτες με τα ονόματα των συγγενών, ώστε το άτομο, να μπορεί να παρακολουθεί ποιος είναι ποιος
  • Τοποθετήστε ετικέτες στις πόρτες των δωματίων με λέξεις και φωτεινά διακριτικά χρώματα

Τα βοηθήματα μνήμης μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμα σε προχωρημένα στάδια της άνοιας.

ΠΗΓΗ: Alzheimer’s Disease International

Εγχειρίδιο με Οδηγίες για την Nόσο Αλτσχάιμερ – Βοήθεια για φροντιστές ατόμων με άνοια Κατεβάστε το βιβλίο σε μορφή pdf δωρεάν

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μαζί για το Παιδί»: Έκκληση για στήριξη 600 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές

Η ΑΜΚΕ «Μαζί για το Παιδί» μας καλεί φέτος το Πάσχα να στηρίξουμε περισσότερα από 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα.

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.