Γιατί πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση;

Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Μουσιώλης, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Ειδικός Ιατρικής Εμβρύου

H αμνιοπαρακέντηση είναι μια σημαντική διαγνωστική εξέταση που γίνεται μετά τις 15 εβδομάδες κύησης. Πραγματοποιείται με μια πολύ λεπτή βελόνη η οποία διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας, μπαίνει στον αμνιακό σάκο χωρίς να ακουμπήσει καθόλου το έμβρυο και αναρροφά ένα δείγμα αμνιακού υγρού. Η βελόνα είναι υπό συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση και η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 1-2 λεπτά. Μέσα στο αμνιακό υγρό βρίσκονται κύτταρα που προέρχονται από το έμβρυο και έτσι τα χρωμοσώματα που ανευρίσκονται σε αυτά τα κύτταρα είναι τα ίδια με εκείνα του μωρού.

Γιατί πρέπει να κάνω αμνιοπαρακέντηση;

Οι συνηθέστερες ενδείξεις για να γίνει η αμνιοπαρακέντηση είναι:

  • Ο αυξημένος κίνδυνος χρωμοσωμικής ανωμαλίας, όπως υπολογίζεται από το συνδυασμό της ηλικία της μητέρας, τους υπερηχογραφικούς και βιοχημικούς δείκτες του 1ου ή 2ου τριμήνου.
  • Το ιστορικό γενετικού νοσήματος στην οικογένεια.
  • Η διαπίστωση, μετά από υπερηχογράφημα, συγγενών ανωμαλιών στο έμβρυο.
  • Η διερεύνηση συγγενούς λοίμωξης (ερυθρά, τοξοπλάσμωση, κυτταρομεγαλοϊός).
  • Η διερεύνηση μεταβολικού νοσήματος στο έμβρυο.
  • Η διαπίστωση ωριμότητας των εμβρυϊκών πνευμόνων.
  • Η αποσυμφόρηση της μήτρας από ιδιαιτέρως αυξημένη ποσότητα αμνιακού υγρού.
  • Η προσωπική επιθυμία της εγκύου.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αμνιοπαρακέντηση;

Ευτυχώς οι κίνδυνοι είναι πολύ σπάνιοι. Υπάρχει πιθανότητα 1 στα 100 να συμβεί αποβολή εξαιτίας της επέμβασης. Αυτός ο κίνδυνος είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο της λήψης χοριακής τροφοβλάστης στις 11- 15 εβδομάδες. Εάν επρόκειτο να αποβάλλετε λόγω της αμνιοπαρακέντησης, αυτό θα συμβεί μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Ο κίνδυνος ελαττώνεται κατά 85% μετά τις πρώτες 24 ώρες.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα 1 στα 1000 να υπάρξει κάποια μόλυνση στη μητέρα. Για αυτό το λόγο θα καθαρίσουμε την περιοχή με αντισηπτικό πολλές φορές και θα πραγματοποιήσουμε την επέμβαση υπό άσηπτες συνθήκες.

Περισσότερες πληροφορίες για την αμνιοπαρακέντηση: https://www.embryomedicine.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.