Γ.Ν. Παπαγεωργίου: Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας

Περισσότεροι από 200 ασθενείς βρήκαν διέξοδο για την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

Ελπίδα για ποιοτικότερη ζωή σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο και χρήζουν παρηγορικής φροντίδας δίνει το νεοσύστατο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο Ιατρείο παρέχεται θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη αλλά και επεμβατικές μεθόδους, με στόχο την ανακούφιση των ασθενών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και την επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ υπάρχει άμεση συνέργεια και με άλλες ειδικότητες, όπως ογκολόγους, ορθοπαιδικούς, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους.

«Όταν ο πόνος γίνει χρόνιος, δηλαδή διαρκέσει για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, αποτελεί από μόνος του νόσο. Όταν παραμείνει χωρίς θεραπεία, οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές. Περιορίζει την πνευματική συγκέντρωση του ασθενούς, την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα και προκαλεί αϋπνία. Όλα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου σε κατάθλιψη, από την οποία πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο. Η κατάσταση οδηγεί σε φαύλο κύκλο και ταλαιπωρεί τον ασθενή, ο οποίος επισκέπτεται πολλές ιατρικές ειδικότητες χωρίς ικανοποιητικό έλεγχο της κατάστασης», επισημαίνει η κ. Ελένη Κοράκη, Αναπλ. Προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος, η οποία μαζί με την κ. Μαριάνθη Βαρβέρη, είναι Διευθύντριες Αναισθησιολογικού, με εξειδίκευση στην Αλγολογία και Υπεύθυνες του Ιατρείου.

Ο χρόνιος πόνος κατατάσσεται σε καρκινικό και καλοήθη και μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, οι αρθρίτιδες και οι κακώσεις των νεύρων. Όπως αναφέρει η κ. Κοράκη « ο χρόνιος πόνος πρέπει να αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένα κέντρα, από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς. Για το λόγο αυτό, στο Ιατρείο Πόνου υπάρχει άμεση συνέργεια και με άλλες ειδικότητες, όπως ογκολόγους, ορθοπαιδικούς, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους».

Στους πέντε μήνες λειτουργίας του Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου έχουν βρει διέξοδο για την ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο περισσότεροι από 200 ασθενείς, ενώ σε 22 ασθενείς εφαρμόστηκε η μέθοδος της νευρόλυσης.

Πρόκειται για μια ασφαλή μη-επεμβατική θεραπεία με την οποία αδρανοποιούνται τα νευρικά κύτταρα που μεταδίδουν το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο και χρησιμοποιείται σε ασθενείς με χρόνιο άλγος ανεξαρτήτου αιτιολογίας όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποδώσει. Εφαρμόζεται επίσης σε ασθενείς που δεν επιθυμούν, δεν μπορούν ή δεν ενδείκνυται να χειρουργηθούν.

Η διαχείριση του χρόνιου πόνου και η παροχή παρηγορικής φροντίδας αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι είναι απαραίτητη η πολυδιάστατη προσέγγιση των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας σηματοδοτεί σημείο αναφοράς για τη φροντίδα των ασθενών με χρόνιο πόνο, καθώς το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στηρίζει την έναρξη της λειτουργίας του σε μια δύσκολη εποχή -την ώρα που αντίστοιχα ιατρεία κλείνουν εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων- δείχνοντας έτσι το κοινωνικό του πρόσωπο.

Το Ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη, εκτός των ημερών γενικής εφημερίας, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς και τα ραντεβού κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Νοσοκομείου (2313323000), https://www.papageorgiou-hospital.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μην μένεις μόνος. Συνδέσου!»: Καμπάνια ενημέρωσης για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) επέλεξε να τιμήσει την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με την χρόνια αυτή νόσο. 

«Δεν καπνίζω, επιλέγω τη Ζωή!»: Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, ο Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.» διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα: «Αντικαπνιστική εκστρατεία και Καρκίνος του Πνεύμονα: Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή!».

Δήμος Αμαρουσίου: Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελπίδα σε Δύσκολους Καιρούς» με ψηφιδωτά από ληγμένα χάπια

Τα έργα της Έκθεση, τα οποία θα εκτεθούν στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Μαρούσι, αποτελούν μια πρωτότυπη εικαστική δραστηριότητα καθώς είναι φτιαγμένα από χιλιάδες ληγμένα χάπια και κάψουλες.