Ημερίδα για τον Αυτισμό: Σχεδιάζοντας το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν οι προκλήσεις συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι προοπτικές της επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης τους.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) στις 2 Απριλίου 2024, με πρωτοβουλία του Κέντρου υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης (ΚΕΔΙΜΑ) της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) και το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΕΕΔΔΑΦ), διοργανώνεται ημερίδα με θέμα  «Αυτισμός, σχεδιάζοντας το μέλλον: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Επαγγελματικές Προοπτικές».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της ΑΣΠΑΙΤΕ (Μαρούσι, Σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνη) στις 2 Απριλίου από τις 16:00 – 21:00 (προσέλευση/εγγραφές στις 16:00).

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθούν οι προκλήσεις συμπερίληψης των ανθρώπων με αυτισμό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι προοπτικές επαγγελματικής κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης αυτιστικών ατόμων.

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, στο πρώτο μέρος, άτομα με αυτισμό θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από τη φοίτησή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικοί θα αναφερθούν στις ανάγκες και σε προσαρμογές που απαιτούνται για τη συμπερίληψη και την αποτελεσματική φοίτηση των αυτιστικών φοιτητών/τριών.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, θα παρουσιαστούν αποτελεσματικές πρακτικές για την επαγγελματική κατάρτιση, αποκατάσταση και διατήρηση εργασίας, με εισηγήσεις, τόσο από αυτιστικά άτομα, όσο και από ειδικούς του πεδίου. Οι εργασίες της ημερίδας, θα ολοκληρωθούν με παρέμβαση για το ρόλο της τέχνης και με την παρουσία μουσικής μπάντας, η οποία αποτελείται από μέλη, με και χωρίς αναπηρία.

Πρόγραμμα εύρεσης και διατήρησης εργασίας JobsLink

Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα παρουσιαστεί και το πρόγραμμα εύρεσης και διατήρησης εργασίας JobsLink. Η πλατφόρμα JobsLink αποτελεί την πρώτη προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα για τη διασύνδεση επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζόμενους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τη διευκόλυνση τους να βρουν και να διατηρήσουν μια εργασία. Μέσω αυτής της πλατφόρμας και με τη σταθερή στήριξη ενός καταρτισμένου καθοδηγητή, ο υποψήφιος στο φάσμα του αυτισμού μπορεί πλέον να εισέρχεται στην αγορά εργασίας.

Η πλατφόρμα απευθύνεται αποκλειστικά στα άτομα με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), Αυτισμό Υψηλής Λειτουργικότη ς ή Σύνδρομο Asperger. Πρόκειται για άτομα που διαθέτουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και ορισμένες αδυναμίες οι οποίες συχνά επισκιάζουν τις εξαιρετικές ικανότητες και δεξιότητές τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Πλαισιωμένοι από εκπαιδευμένους μέντορες-διαμεσολαβητές, εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν, μέσω του προγράμματος JobsLink, να βρουν υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εργασιακής διαδρομής: από την κατάρτιση του βιογραφικού μέχρι την προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον και τη διαχείριση των υποχρεώσεων και των κοινωνικών συνθηκών στον χώρο της εργασίας.

Η πλατφόρμα JobsLink αναπτύχθηκε από τον Ελληνικό Σύλλογο για το Σύνδρομο Asperger και αποτελεί δωρεά της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα JobsLink μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger: https://asperger.gr/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.

Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών–Κάπα 3: Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών – Κάπα 3 και το Ερευνητικό Εργαστήριο «Φροντίδα Ενηλίκων Ασθενών με Καρκίνο» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος διεξάγουν έρευνα με θέμα: «Άγχος, Κατάθλιψη και Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο» μετά την πανδημία COVID-19.