Τι είναι ο «ιός της καμήλας»;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ( Middle Eastern Respiratory Syndrome Coronavirus, MERS – CoV ) ή αλλιώς ο «ιός της καμήλας»,  εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περίπου 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, εντοπισμένα κυρίως σε αραβικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε  την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.

Πρόκειται για μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια του αναπνευστικού. Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης και τον τρόπο μετάδοσης. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω της επαφής με καμήλες, από την κατανάλωση προϊόντων καμήλας, π.χ. μη παστεριωμένο γάλα καμήλας και μέσω της στενής επαφής με μολυσμένο άτομο.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία,  η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια, διάρροια και εμετό. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης,  περικαρδίτιδα.

Για έναν αριθμό ασθενών, ειδικά για εκείνους με χρόνιες ασθένειες, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν εντατική φροντίδα στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον MERS- CoV και η παρεχόμενη ιατρική φροντίδα στοχεύει μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Περίπου το 1/3 των ασθενών που νοσεί καταλήγει σε θάνατο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οποιοσδήποτε επιστρέφει από το Κατάρ ή από άλλη χώρα της αραβικής χερσονήσου με ενδεικτικά συμπτώματα του MERS- CoV, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η σωστή διατροφή για την ενίσχυση της μνήμης

Η σωστή διατροφή δεν συμβάλλει μόνο στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, αλλά έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά και τις νοητικές μας λειτουργίες.

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.