Τι είναι ο «ιός της καμήλας»;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ( Middle Eastern Respiratory Syndrome Coronavirus, MERS – CoV ) ή αλλιώς ο «ιός της καμήλας»,  εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περίπου 2.600 κρούσματα παγκοσμίως, εντοπισμένα κυρίως σε αραβικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε  την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο.

Πρόκειται για μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια του αναπνευστικού. Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης και τον τρόπο μετάδοσης. Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω της επαφής με καμήλες, από την κατανάλωση προϊόντων καμήλας, π.χ. μη παστεριωμένο γάλα καμήλας και μέσω της στενής επαφής με μολυσμένο άτομο.

Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία,  η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια, διάρροια και εμετό. Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης,  περικαρδίτιδα.

Για έναν αριθμό ασθενών, ειδικά για εκείνους με χρόνιες ασθένειες, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν εντατική φροντίδα στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον MERS- CoV και η παρεχόμενη ιατρική φροντίδα στοχεύει μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Περίπου το 1/3 των ασθενών που νοσεί καταλήγει σε θάνατο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οποιοσδήποτε επιστρέφει από το Κατάρ ή από άλλη χώρα της αραβικής χερσονήσου με ενδεικτικά συμπτώματα του MERS- CoV, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή και να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις.

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παρβοϊός: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

Η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων ενημερώνει το κοινό για τον Παρβοϊό Β19, μέσα από 7 ερωτήσεις και απαντήσεις.

Panic button για μαθητές: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις

Η εισαγωγή ενός κουμπιού πανικού για τα παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν υλοποιηθεί σωστά και με την απαραίτητη υποδομή και εκπαίδευση.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).