Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Τι πρέπει να τρώω;

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Ανθιμίδης, MSc, PhD, Γενικός Χειρουργός – Μαστολόγος

Μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά στον οργανισμό της ασθενούς και να συμβάλει στην αποτροπή επανεμφάνισης της νόσου. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες «δίαιτες καρκίνου» που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη όγκων και δεν υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι εγγενώς «αντικαρκινικά». Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι προτείνουν επομένως μια ισορροπημένη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και φυτικές ουσίες.

Ο ενεργειακός μεταβολισμός του σώματος επηρεάζεται ελάχιστα από αυτόν τον τύπο καρκίνου. Οι πάσχουσες θα πρέπει επομένως να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης και της κατανάλωσης ενέργειας, επειδή το υπερβολικό βάρος θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για την ασθένεια.

Γενικές διατροφικές συστάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Συνιστάται μια διατροφή που περιέχει πολλές φυτικές ίνες, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και εύπεπτα κρέατα. Προτιμώνται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, άπαχο κρέας και ψάρια. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι γενικά προτιμότερο από το άσπρο. Η αναλογία κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή.

  • Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης & λιπαρών
  • Δώστε προσοχή στην προετοιμασία. Όλα τα γεύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται όσο το δυνατόν λιγότερα θρεπτικά συστατικά.
  • Πιείτε νερό. Φροντίστε να ξεδιψάτε κυρίως με μεταλλικό νερό, τσάι από βότανα ή χυμούς από φρούτα και ποτά χωρίς ζάχαρη. Καφεΐνη ή αλκοολούχα ποτά μπορείτε επίσης να απολαύσετε με μέτρο.
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Α, C & E και φολικό (ή φυλλικό) οξύ. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία του οργανισμού. Συνήθως μία ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών για το σώμα.
    • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: Καρότο, μπρόκολο, σπανάκι, τόνος, πεπόνι, τομάτες, μάνγκο, κόκκινες πιπεριές, κολοκύθα κ.α.
    • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Πιπεριές, φράουλες, παπάγια, κόκκινο λάχανο, μπρόκολο, ακτινίδιο, λαχανάκια Βρυξελλών, τσίλι κ.α.
    • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: Ξηροί καρποί και φυτικά έλαια κ.α.
    • Φυλλικό οξύ: Τομάτες, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά ολικής άλεσης κ.α.

Ελέγξτε το βάρος σας

Οι παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου του μαστού, αλλά και ο ίδιος ο όγκος, που μπορεί να απελευθερώσει ουσίες που παρεμβαίνουν στην όρεξη, μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές σας συνήθειες. Οι παρενέργειες της θεραπείας μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και διάρροια, έμετο ή και από πληγές στο στόμα.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το βάρος σας και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας με τρόπο ώστε να εξασφαλίσετε την υγεία σας. Ζητήστε τη συμβουλή του Ειδικού Χειρουργού, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της ασθένειας και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος του Μαστού: Πως μπορείς να τον προλάβεις έγκαιρα

H Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας μας δίνει πολύτιμες συμβουλές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του Μαστού: Ένα ζευγάρι μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του

H Βασιλική Γιαννοπούλου που νόησε από καρκίνο του μαστού και ο σύζυγος και φροντιστής της, Σταύρος Γεωργιόπουλος, μοιράζονται τις διαφορετικές αλλά κοινές εμπειρίες τους που βίωσαν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού 

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας