Καρκίνος αιδοίου: ένας σπάνιος γυναικολογικός καρκίνος που «προτιμά» την τρίτη ηλικία

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι ένας σπάνιος όγκος των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των γυναικολογικών κακοηθειών.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν από αυτόν το τύπο καρκίνου και ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα του; Μας απαντά ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Παναγιώτης Σκλαβούνος.

Ο καρκίνος του αιδοίου επηρεάζει κυρίως τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με τη μέση ηλικία προσβολής να είναι τα 70 έτη. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών εμφάνισε καρκίνο του αιδοίου σε νεότερη ηλικία (35-65 έτη), γεγονός που σχετίζεται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο ετήσιος επιπολασμός την νόσου υπολογίζεται σε 2-3/100.000 γυναίκες. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το πλακώδες καρκίνωμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 70- 80% των ασθενών με καρκίνο του αιδοίου.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του αιδοίου είναι:

-Λοιμώξεις με το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (κυρίως με τους ορότυπους 16, 18, 31 και 33).

-Ο ατροφικός σκληρυντικός λειχήνας του αιδοίου.

-Ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

-Το κάπνισμα.

-Η ανοσοκαταστολή.

-Μειωμένη υγιεινή των έξω γεννητικών οργάνων.

-Μεταλλάξεις του γονιδίου που εκφράζει την πρωτεΐνη p53.

O καρκίνος του αιδοίου, σε γενικές γραμμές, μπορεί να είναι ασυμπτωματικός για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.  Ωστόσο, υπάρχουν συμπτώματα τα οποία κινητοποιούν την ασθενή, ώστε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Σε αυτά συγκαταλέγονται:

-Ο κνησμός (έως και στο 70% των περιπτώσεων).

-Τοπικός πόνος (έως και στο 23% των περιπτώσεων).

-Αίσθημα καύσου.

-Επιφανειακές επιδερμικές αλλοιώσεις όπως τοπικά έλκη και λευκοπλακίες.

Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου μπορούν να εμφανιστούν:

-Αιμορραγικές βλάβες του αιδοίου

-Διογκωμένοι βουβωνικοί λεμφαδένες

-Αιματουρία ή δυσουρία

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα τα συμπτώματα της νόσου ώστε να τεθεί άμεσα η διάγνωση και να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια με την κατάλληλη θεραπεία.

Εάν υπάρχει υποψία διηθητικής νόσου, οι ασθενείς θα πρέπει να παραπέμπονται στον Γυναικολόγο-Ογκολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση. Οποιαδήποτε ύποπτη βλάβη στο αιδοίο πρέπει να εξετάζεται από κάποιον εξοικειωμένο με την εμφάνιση αιδοιϊκού καρκίνου.

Ο Γυναικολόγος – Ογκολόγος μαζί με τον Ογκολόγο – Παθολόγο και τον Ακτινοθεραπευτή είναι οι ειδικοί που θα αποφασίσουν για την θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του αιδοίου.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Asthma Control Test: Πόσο σωστά διαχειρίζεστε το άσθμα σας;

Μέσα από την εφαρμογή ενός απλού τεστ μπορείτε να διαπιστώσετε εσείς και ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα του άσθματός σας είναι καλά ελεγχόμενα.

Χρόνιος πόνος: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η διαχείρισή του;

Η φροντίδα όσων πονάνε καθημερινά πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής κατάστασης τους, όχι στην πλήρη εξαφάνιση του πόνου, στόχος που δεν είναι ποτέ ρεαλιστικός.

Ρευματικό νόσημα και εργασία: Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τους περιορισμούς της νόσου;

Εάν έχετε κάποιο ρευματικό νόσημα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να εργάζεστε και να συνεχίζετε την καριέρα σας παρά τους λειτουργικούς περιορισμούς της νόσου.