Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα επίμονο μούδιασμα στα χέρια;

Το μούδιασμα στα χέρια είναι ένα συχνό σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Που οφείλεται και σε ποιες περιπτώσεις το μούδιασμα στα χέρια είναι ανησυχητικό; Μας απαντά ο Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης, Χειρουργός Ορθοπεδικός.

Το μούδιασμα των χεριών αναφέρεται στην απώλεια της αισθητικότητας ή το μυρμήγκιασμα των χεριών. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη αίσθησης, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση “τσιμπήματος”, αδυναμία, αίσθημα ψύχους, οίδημα ή φλεγμονή. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να συνοδεύεται από αδυναμία ή δυσκολία στη λαβή.

Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να είναι ενδεικτικό διαφόρων υποκείμενων αιτιών.

-Μια πιθανή αιτία του μουδιάσματος των χεριών είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταπόνηση του μέσου νεύρου στον καρπό.

-Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια άλλη πιθανή αιτία, η οποία περιλαμβάνει βλάβη στα περιφερικά νεύρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει από παράγοντες όπως ο διαβήτης, οι ανεπάρκειες βιταμινών, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις ή άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

-Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση παρόμοια με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Επηρεάζει το ωλένιο νεύρο κατά μήκος του εσωτερικού του αγκώνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο, καθώς και αδυναμία στο χέρι.

-Η συμπίεση νεύρων σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως ο αυχένας ή ο ώμος, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μούδιασμα των χεριών.

-Η νόσος Raynaud, που χαρακτηρίζεται από συστολή των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες ή στο στρες, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αποχρωματισμό των δακτύλων και των χεριών.

Άλλες πιθανές αιτίες για το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να είναι:

-Ένας τραυματισμός

-Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση

-Αυτοάνοσες διαταραχές

-Ανεπάρκειες βιταμινών

-Κυκλοφορικά προβλήματα

-Η πολλαπλή σκλήρυνση

– Ένα επικείμενο έμφραγμα μυοκαρδίου ή ένα εξελισσόμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αντιμετώπιση του μουδιάσματος των χεριών εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις μουδιάσματος των χεριών μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, η αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης είναι σημαντική για τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Μέσω ενδελεχούς αξιολόγησης, δύναται να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία και να παραχθεί καθοδήγηση για τη διαχείριση ή την επίλυση του μουδιάσματος στα χέρια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.