Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα επίμονο μούδιασμα στα χέρια;

Το μούδιασμα στα χέρια είναι ένα συχνό σύμπτωμα που προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα όταν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Που οφείλεται και σε ποιες περιπτώσεις το μούδιασμα στα χέρια είναι ανησυχητικό; Μας απαντά ο Δρ. Γεώργιος Μπεσίρης, Χειρουργός Ορθοπεδικός.

Το μούδιασμα των χεριών αναφέρεται στην απώλεια της αισθητικότητας ή το μυρμήγκιασμα των χεριών. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη αίσθησης, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση “τσιμπήματος”, αδυναμία, αίσθημα ψύχους, οίδημα ή φλεγμονή. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να συνοδεύεται από αδυναμία ή δυσκολία στη λαβή.

Το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να είναι ενδεικτικό διαφόρων υποκείμενων αιτιών.

-Μια πιθανή αιτία του μουδιάσματος των χεριών είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πρόκειται για μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από καταπόνηση του μέσου νεύρου στον καρπό.

-Η περιφερική νευροπάθεια είναι μια άλλη πιθανή αιτία, η οποία περιλαμβάνει βλάβη στα περιφερικά νεύρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει από παράγοντες όπως ο διαβήτης, οι ανεπάρκειες βιταμινών, ορισμένα φάρμακα, λοιμώξεις ή άλλες υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις.

-Το σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση παρόμοια με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Επηρεάζει το ωλένιο νεύρο κατά μήκος του εσωτερικού του αγκώνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο, καθώς και αδυναμία στο χέρι.

-Η συμπίεση νεύρων σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως ο αυχένας ή ο ώμος, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μούδιασμα των χεριών.

-Η νόσος Raynaud, που χαρακτηρίζεται από συστολή των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες ή στο στρες, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ή αποχρωματισμό των δακτύλων και των χεριών.

Άλλες πιθανές αιτίες για το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να είναι:

-Ένας τραυματισμός

-Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση

-Αυτοάνοσες διαταραχές

-Ανεπάρκειες βιταμινών

-Κυκλοφορικά προβλήματα

-Η πολλαπλή σκλήρυνση

– Ένα επικείμενο έμφραγμα μυοκαρδίου ή ένα εξελισσόμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η αντιμετώπιση του μουδιάσματος των χεριών εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις μουδιάσματος των χεριών μπορεί να υποχωρήσουν από μόνες τους, η αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης είναι σημαντική για τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Μέσω ενδελεχούς αξιολόγησης, δύναται να εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία και να παραχθεί καθοδήγηση για τη διαχείριση ή την επίλυση του μουδιάσματος στα χέρια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.

Στοματική υγεία και καρκίνος του στόματος: Γιατί είναι αναγκαία η αυτοεξέταση;

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι καίριος. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.