Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να πλένετε ποτέ!

Το πλύσιμο των τροφίμων μπορεί να μοιάζει ως ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε  ότι έχουν καθαριστεί από σκόνες, χώμα, χημικά υπόλοιπα και βακτήρια.

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, αυτή η συνήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις όχι μόνο δεν αποδεικνύεται χρήσιμη, αλλά μπορεί να γίνει ακόμη και βλαβερή για την υγεία μας.

Η Αναστασία Μαργέλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος μας εξηγεί ποιες είναι οι τροφές που είναι αναγκαίο να πλένονται και ποιες τροφές θα πρέπει να κρατάμε πάντα μακριά από το νερό.

Το να πλένουμε τις τροφές σε τρεχούμενο νερό αποτελεί ένα μέτρο προφύλαξης από τροφικές δηλητηριάσεις και έναν τρόπο προστασίας από ενδεχόμενα χημικά υπόλοιπα όπως φυτοφάρμακα. Ωστόσο, ενώ κάποιες τροφές επιβάλλεται να πλένονται, κάποιες άλλες απαγορεύεται.

Τα τρόφιμα που πρέπει πάντα να πλένονται:

Φρούτα και λαχανικά με φλούδα που τρώγεται

Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να φαγωθούν με τη φλούδα χρειάζονται πλύσιμο αμέσως πριν την κατανάλωση, είτε πρόκειται για συμβατικά είτε για βιολογικά. Αποφύγετε ωστόσο την χρήση σαπουνιού γιατί η πορώδης επιφάνειά τους μπορεί να απορροφήσει μέρος του σαπουνιού όσο καλά και να ξεπλυθούν. Μπορείτε να έχετε ένα σφουγγαράκι ειδικά για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, το οποίο θα αντικαταστείτε συχνά.

-Φρούτα και λαχανικά με φλούδα που δεν τρώγεται

Σε αυτήν την κατηγορία ο λόγος πλυσίματος αφορά την επιμόλυνση καθώς το τρόφιμο τρώγεται ή καθαρίζεται. Ιδανικά λοιπόν όσο και να σας ακούγεται περίεργο, τρόφιμα όπως η μπανάνα, το αβοκάντο, τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, το γκρέιπφρουτ κτλ πρέπει να πλένονται!

-Κονσέρβες τροφίμων

Για τον ίδιο λόγο όπως παραπάνω οι κονσέρβες ιδανικά πρέπει να πλένονται πριν ανοιχθούν. Σκεφτείτε την διαδρομή τους μέχρι τον πάγκο της κουζίνας.

Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να πλένονται:

-Κρέας και παράγωγα αυτού

Παρά την κοινή πεποίθηση, το κρέας και τα πουλερικά δεν πρέπει να πλένονται. Οι συνθήκες αγοράς τους πλέον διαφέρουν με παλαιότερα και τα κρεοπωλεία τηρούν ή τουλάχιστον πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής , οπότε το κομμάτι κρέας που φτάνει στο πιάτο μας δεν έχει ανάγκη απομάκρυνσης χώματος/ τριχών κτλ άρα και μηδαμινή ανάγκη πλυσίματος. Αντίθετα, το πλύσιμο μπορεί να είναι επιβαρυντικό καθώς μπορεί να επιμολυνθούν οι χώροι τριγύρω του νεροχύτη. Αν το κρέας/ κοτόπουλο μαγειρευτεί σε σωστή θερμοκρασία δεν υπάρχει κίνδυνος από παθογόνους μικροοργανισμούς.

-Ψάρια

Όπως και παραπάνω, το πλύσιμο των ψαριών δεν προσφέρει κάτι, δεν “καθαρίζει” το ψάρι αλλά αυξάνει το κίνδυνο επιμόλυνσης των γύρω περιοχών.

-Αυγά

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα αυγά είναι τα βακτήρια όπως η σαλμονέλα. Η σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί στο εξωτερικό κέλυφος των αυγών αν αυτά έχουν υπολείμματα κοπράνων (ορατά ή μη). Με το πλύσιμο των αυγών καταστρέφεται ο φραγμός προστασίας του κελύφους με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η εισχώρηση σαλμονέλας στο εσωτερικού του αυγού.

Σε κάθε περίπτωση, η σωστή διαχείριση τροφής προϋποθέτει την τήρηση των προσωπικών κανόνων υγιεινής (επιμελές πλύσιμο χεριών κτλ) και των κανόνων υγιεινής του περιβάλλοντος χώρου (καθάρισμα σκευών, διαφορετικές επιφάνειες κοπής κτλ).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».