Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους

Η κατάθλιψη είναι η συχνότερη ψυχική διαταραχή στα άτομα τρίτης ηλικίας και προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή της διάθεσης που εκδηλώνεται με ένα επίμονο και παρατεταμένο αίσθημα θλίψης που επηρεάζει τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ατόμου σε τέτοιο βαθμό που συχνά του είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες της καθημερινότητας. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 25% των ατόμων άνω των 65 ετών εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Η διάγνωση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους δεν αποτελεί πάντα μια εύκολη διαδικασία και συνήθως αυτό οφείλεται στην δυσκολία αναγνώρισης των συμπτωμάτων της νόσου τόσο από τους ίδιους τους ηλικιωμένους όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Σε ένα μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 50%, η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους παραμένει αδιάγνωστη με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την αναγκαία θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους να εντοπίζεται έγκαιρα και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να σας οδηγήσουν να αναζητήσετε βοήθεια από ειδικό για το αγαπημένο σας πρόσωπο. Τα βασικότερα είναι:

-Έντονη και παρατεταμένη θλίψη το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας

-Απώλεια ενέργειας, γενικευμένη αδυναμία, έλλειψη κινήτρων

-Αλλαγή διάθεσης, διαρκή ανησυχία, ευερεθιστικότητα

-Μειωμένη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης

-Αναποφασιστικότητα, απάθεια

-Αισθήματα απόγνωσης, απελπισίας, αναξιότητας, ενοχής

-Έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικές επαφές ή χόμπι που προηγουμένως ευχαριστούσαν το άτομο, απώλεια ευχαρίστησης για οτιδήποτε

-Αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων, απουσία ενδιαφέροντος για τους άλλους

-Απώλεια βάρους ή όρεξης

-Διαταραχές ύπνου και ιδιαίτερα αϋπνία

-Μειωμένη κίνηση ή ομιλία

-Παραμέληση προσωπικής φροντίδας

-Ανεξήγητοι σωματικοί πόνοι

-Συχνοί πονοκέφαλοι που δεν υποχωρούν αλλά αντίθετα επιδεινώνονται

-Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

– Αυτοκτονικός ιδεασμός ή επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου

Εάν τα συμπτώματα αυτά διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια από ειδικό. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους είναι κατά κύριο λόγο η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και η ψυχοθεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.