«Δεν επιτρέπεται στην εποχή μας άνδρες να χάνουν τη ζωή τους από φόβο ή ντροπή»

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

“Ο καρκίνος του προστάτη μπήκε στην ζωή μου, εντελώς αναπάντεχα, στα 65 μου χρόνια. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα κάποιο σύμπτωμα, ούτε κληρονομικό ιστορικό, ώστε να υποψιαστώ ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία μου. Οι ετήσιες εξετάσεις που έκανα κάθε χρόνο έβγαιναν καθαρές, εκτός από μια υπερπλασία προστάτη που μου διαγνώστηκε στα 57 μου χρόνια.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξα συνεπής στις οδηγίες του γιατρού μου και έκανα όλες τις εξετάσεις που μου ζητούσε. Στα 65 μου χρόνια το PSI άρχισε σταδιακά να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να κάνω βιοψία, η οποία όμως βγήκε αρνητική. Στα 70 μου χρόνια, το PSI έφτασε σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και η δεύτερη βιοψία έδειξε καρκίνο του προστάτη, ευτυχώς περιορισμένο τοπικά. Λέω ευτυχώς γιατί, χάρη στις συχνό ιατρικό έλεγχο και στην έγκαιρη διάγνωση, μπόρεσα να τον αντιμετωπίσω πριν προλάβει να εξαπλωθεί.

Όταν μου ανακοινώθηκε η διάγνωση από το γιατρό, ανησύχησα και διάφορές αρνητικές σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Όμως αυτό δεν κράτησε πολύ, σύντομα επανήλθε η λογική και η ψυχραιμία και αποφάσισα να αντιμετωπίσω την ασθένεια καταπρόσωπο, γιατί ένιωθα ότι μόνο έτσι θα μπορούσα να την νικήσω.

Η ενδεδειγμένη για την περίπτωσή μου θεραπεία ήταν η ριζική προστατεκτομή. Ήμουν τυχερός γιατί ο όγκος ήταν περιορισμένος τοπικά και δεν χρειάστηκε μετά το χειρουργείο να υποβληθώ σε χημειοθεραπείες. Όλα πήγαν πολύ καλά, το μόνο που θυμάμαι να με είχε «ταλαιπωρήσει» αρκετά ήταν το μετεγχειρητικό στάδιο. Αυτό που σκεφτόμουν και έπαιρνα δύναμη εκείνες τις ημέρες ήταν πως, η επέμβαση είχε πάει καλά και πως σύντομα θα επέστρεφα και πάλι υγιής στο σπίτι μου και στην οικογένειά μου.

Μέσα από αυτήν την περιπέτεια υγείας πήρα ένα μεγάλο μάθημα ζωής, πως πρέπει με κάθε τρόπο να προσέχω περισσότερο την υγεία μου. Όταν είσαι νέος δεν το σκέφτεσαι αυτό, αισθάνεσαι άτρωτος. Πιστεύεις  πως οι ασθένειες αφορούν πάντα τους άλλους και ποτέ εσένα. Αυτό που λέω λοιπόν σήμερα στους φίλους μου αλλά και στα νεώτερα αγόρια είναι πως η πρόληψη και η αποφυγή συγκεκριμένων βλαβερών συνηθειών είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία της υγείας μας. Η ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος, η καθιστική ζωή το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι οι παράγοντες που ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στον καρκίνο του προστάτη αλλά και σε πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.

Από την άλλη, έχω διαπιστώσει ότι οι άνδρες φοβούνται γενικά τα θέματα της υγείας, και ειδικά τα ουρολογικά ζητήματα. Η ιδέα και μόνο να επισκεφτούν έναν ουρολόγο τους δημιουργεί άγχος και αμηχανία.  Πιστεύουν ότι, εάν πάνε σε έναν ουρολόγο και συζητήσουν για ένα πιθανό ζήτημα που αφορά τον προστάτη τους, αυτό θα θίξει τον ανδρισμό τους και θα τους κάνει να νιώσουν αδύναμοι. Ένα ακόμη λάθος που κάνουν συχνά οι άνδρες είναι ότι περιμένουν ν να έχουν πρώτα συμπτώματα  και μετά να πάνε στο γιατρό. Ο καρκίνος του προστάτη όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχει ιδιαίτερα εμφανή συμπτώματα. Είναι μεγάλο λάθος επομένως να περιμένεις μια ενόχληση για να πάς στο γιατρό, γιατί τότε θα είναι πολύ αργά και η ασθένεια θα έχει προχωρήσει.

Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία, αυτό που θα συμβούλευα τους άνδρες, και ιδιαίτερα τους νεώτερους, είναι να μην αμελούν με κανένα τρόπο τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος αυτός είναι ο πιο συχνός καρκίνος των ανδρών, όμως εάν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιάσιμος. Δεν επιτρέπεται στην εποχή μας άνδρες να χάνουν την ζωή τους επειδή, από φόβο ή ντροπή, αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό.  Σήμερα, με την εξέλιξη της ιατρικής, η έγκαιρη και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ασθένεια που μπορεί να νικηθεί, αρκεί να την προλάβεις!”.

Ο κ.Γιάννης Αντωνίου είναι 80 ετών, συνταξιούχος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ιωάννα Τσαταλίδου: «Υπάρχουν ακόμη γονείς που κρύβουν τα αυτιστικά παιδιά τους»

Η Ιωάννα Τσαταλίδου είναι μια δυναμική μητέρα η οποία μεγαλώνει μόνη της τέσσερα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος. Στα 39 της χρόνια, τυχαία, ανακάλυψε ότι και η ίδια ανήκει στο φάσμα του αυτισμού.

Μαρία Νίτσα, η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down

Η Μαρία Νίτσα είναι η πρώτη πτυχιούχος Νηπιαγωγός στην Ελλάδα με σύνδρομο Down. Μιλά στο Liveit.gr για την απόρριψη που βίωσε στην παιδική της ηλικία, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια των σπουδών της αλλά και για τα μελλοντικά της όνειρα.

Ελισάβετ Βακόλα: «Ζω με μια σπάνια και αδιάγνωστη μέχρι σήμερα νόσο»

Η 25χρονη Ελισάβετ Βακόλα, τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετωπίζει με γενναιότητα μια σπάνια πολυσυστηματική νόσο, την οποία κανένας γιατρός μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να διαγνώσει.