Νεφρά: προστατεύστε τα με ένα… ρολόι

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για τη διαλειμματική νηστεία, για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που ίσως κρύβει. Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι μπορεί να ωφελεί τη λειτουργία των νεφρών.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης φάνηκε ότι η διαλειμματική νηστεία βελτιώνει τους δείκτες υγείας των νεφρών και των αγγείων.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διεξήγαγε μια μελέτη σε ποντίκια, δίνοντας σε ορισμένα από αυτά μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σε κάποια άλλα μια κανονική διατροφή. Μετά από κάποιο διάστημα τα ποντίκια που ακολουθούσαν την πλούσια σε λιπαρά διατροφή εκδήλωσαν παχυσαρκία. Τότε οι ερευνητές αποφάσισαν να τα χωρίσουν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα διατήρησε συνεχή πρόσβαση στο φαγητό, ενώ η άλλη ομάδα είχε περιορισμένη πρόσβαση, κατά τις 12 πιο δραστήριες ώρες της ημέρας (7 μ.μ. έως 7 π.μ.).

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους τα ποντίκια που ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις αναφορικά με την υγεία των νεφρών τους, σε σχέση με όσα συνέχισαν να έχουν αδιάκοπη πρόσβαση στο φαγητό.

Μάλιστα, τα ποντίκια της συγκεκριμένης ομάδας κατέγραψαν μειωμένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης, λιγότερη βλάβη σε δύο διαφορετικά μέρη του ιστού, ενώ ανέστρεψαν τη βλάβη στο χώρο μεταξύ των κυττάρων. Επιπλέον, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών παρουσίασαν αύξηση του μεταβολικού συνενζύμου NAD+, το οποίο θεωρείται ότι αναστέλλει την κυτταρική γήρανση, ενώ η ενεργοποίηση του βασικού μεταβολικού ενζύμου AMPK , το οποίο και αυτό δρα κατά της γήρανσης, ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτή των ποντικών που ακολούθησαν κανονική διατροφή.

«Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, περιορίζοντας τον χρόνο πρόσληψης λίπους, μειώνεται η νεφρική βλάβη και αυξάνεται ο νεφρικός αγγειακός μεταβολισμός, πιθανότατα λόγω ενισχυμένης ενεργοποίησης AMPK, που προκαλείται κατά την τεχνητή παχυσαρκία», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα νέα ερευνητικά ευρήματα αναμένεται να παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας (APS) και της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Πολυθεµατικό Συνέδριο Αυτοάνοσων Νοσηµάτων, Ρευµατολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, από τις 26-28 Απριλίου 2024.

53o Συμπόσιο Παιδιατρικής Εταιρείας Β. Ελλάδος

Η Παιδιατρική Εταιρεία Β. Ελλάδος ανακοινώνει τη διοργάνωση του 53o Συμποσίου της, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 26-28 Απριλίου 2024.