Σωματικές ασκήσεις που προλαμβάνουν την άνοια

Για την πρόληψη της άνοιας, οι ειδικοί της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, προτείνουν σε όλους τους ηλικιωμένους μία σειρά από ασκήσεις

Η άνοια είναι ένα σύνολο διαταραχών με κύριο χαρακτηριστικό την έκπτωση της μνήμης, κυρίως σε άτομα της τρίτης ηλικίας, που οφείλεται στην εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων και τη σταδιακή ατροφία τους. Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ατόμου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή του ζωή, οδηγώντας το σταδιακά στην πλήρη αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της άνοιας καθώς έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας και της γνωστικής απόδοσης των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Για την πρόληψη της άνοιας, οι ειδικοί της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, προτείνουν σε όλους τους ηλικιωμένους μία σειρά από ασκήσεις, κατάλληλες για τα άτομα με άνοια που βρίσκονται στο πρώιμο και μεσαίο στάδιο της νόσου. Θα ήταν χρήσιμο οι φροντιστές να διαβάσουν πρώτα τις ασκήσεις και μετά να τις προτείνουν στα άτομα που φροντίζουν ή/και – ακόμη καλύτερα – να γυμναστούν μαζί τους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, πριν ξεκινήσετε τις ασκήσεις θα πρέπει να τηρήσετε ορισμένες βασικές οδηγίες:

  • Φορέστε άνετα ρούχα και αθλητικά παπούτσια
  • -Προτιμήστε τις πρωινές ώρες
  • -Μην γυμνάζεστε αν νιώθετε κούραση, πόνο ή είστε άυπνοι
  • -Φροντίστε το τελευταίο σας γεύμα να είναι 3 με 3,5 ώρες πριν την άσκηση
  • -Μειώστε την ένταση της άσκησης όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή ή πολύ χαμηλή
  • -Σταματήστε την άσκηση εάν νιώσετε ζάλη, πόνο στο στήθος ή οπουδήποτε αλλού, τάση προς λιποθυμία, μεγάλη κούραση, καρδιακή αρρυθμία, δύσπνοια

Δείτε εδώ αναλυτικά τις οδηγίες της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Περισσότερες πληροφορίες στο, www.alzheimerathens.gr, τηλ. 210 7013271

Διαβάστε ακόμη:

Αισιοδοξία: Σκεφτείτε θετικά και ζήστε περισσότερο!

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.