Οι κιρσοί δεν είναι γυναικείο προνόμιο, «χτυπάει» σχεδόν εξίσου και τους άνδρες!

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άντρες συχνά δεν αναζητούν θεραπεία για τη φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσoύς, είναι επειδή έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι φλεβικές παθήσεις αφορούν μόνο τα γυναικεία πόδια. Η αλήθεια είναι ότι οι κιρσοί αφορούν τη φλεβική υγεία και των δυο φύλων και μπορούν να δημιουργήσουν εξίσου τα ίδια προβλήματα! Διευθυντής στο

Εάν ανήκετε και εσείς στη μερίδα των ανδρών που πιστεύει πως οι κιρσοί αποτελούν ένα αποκλειστικά και μόνο γυναικείο πρόβλημα, διαβάστε τις χρήσιμες πληροφορίες – και συμβουλές – που μας δίνει ο Αγγειοχειρουργός MD, PhD, MSc Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης.(https://www.vasculartreatment.gr/)

” Περίπου το 55% των ανδρών αναπτύσσει κατά τη διάρκεια της ζωής του κάποιου βαθμού φλεβική ανεπάρκεια που εξελισσόμενη δημιουργεί τους αντιαισθητικούς και επικίνδυνους κιρσούς. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς. Σε προχωρημένα στάδια της πάθησης παρατηρείται έντονη μελάγχρωση του δέρματος της κνήμης, αιμορραγούντες κιρσοί, φλεβικά δερματικά έλκη, αίσθημα βάρους στα πόδια και καυσαλγία.

Για όλα τα ανωτέρω ενοχοποιείται πρωτίστως ο κληρονομικός παράγοντας και κληρονομικά επιβαρυμένοι άνθρωποι εμφανίζουν περίπου τη διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης φλεβικών κιρσών κάτω άκρων. Επομένως, ακόμα και οι πιο δραστήριοι και αθλητικοί νεαροί άνδρες μπορούν δυνητικά να αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς.

Ένας από τους κύριους λόγους που οι περισσότεροι άνδρες δε στρέφονται στην επεμβατική αντιμετώπιση-θεραπεία των κιρσών είναι ότι θεωρούν τις περισσότερες φορές φυσιολογική τη συμπτωματολογία μιας και αποδίδουν τον πόνο και το αίσθημα βάρους στην καθημερινή καταπόνηση των μυών ή επειδή εντελώς λανθασμένα θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πάθηση αφορά αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες.

Για να αποφύγει ένας νέος άνδρας τη δημιουργία κιρσών ή για να ανακουφιστεί από την όποια συμπτωματολογία της πάθησης συνιστάται να ακολουθεί ορισμένες μικρές καθημερινές πρακτικές:

  • σωματική άσκηση και οτιδήποτε έχει να κάνει με σύσπαση των μυών του ποδιού, και ιδιαιτέρως των μυών της γαστροκνημίας, αποτελεί αντιρροπιστικό μηχανισμό στο πρόβλημα
  • ελάττωση της ορθοστασίας και της καθιστικής ζωής. Σαν αντιστάθμισμα, σηκώστε τα πόδια ψηλά ή ξεκινήστε άμεσα το περπάτημα
  • καθημερινή χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Συστήνεται σε όλους  να φορούν ελαστικές κάλτσες τουλάχιστον μέχρι το γόνατο, ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη ή όχι κιρσούς.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, κάθε νέος άνδρας με φλεβική ανεπάρκεια, είτε ἐχουν σχηματιστεί κιρσοί είτε όχι ακόμα, θα πρέπει να παίρνει την απόφαση να λύσει οριστικά το πρόβλημα σταματώντας την εξέλιξη-επιδείνωση της συμπτωματολογίας και μη κινδυνεύοντας από πιθανές θρομβώσεις. Ο πλέον σύγχρονος, ασφαλής και με τα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα τρόπος είναι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ενδοαυλικός αποκλεισμός της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς φλέβας με Laser συνοδευόμενος από πολλαπλές τοπικές κιρσεκτομές “.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβάσιμα τα καταστήματα του Πειραιά στα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά (Ε.Σ.Π.)  ανακοινώνει μια σημαντική κοινωνική δράση, που διευκολύνει την υποδοχή ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού στα καταστήματά του.

Κινητή Μονάδα Μαθησιακών Δυσκολιών και ΔΕΠΥ από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έχει δημιουργήσει από το 2020 μια Κινητή Μονάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξατομικευμένη Ψυχοκοινωνική Στήριξη και Συμβουλευτική για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη ΔΕΠ-Υ» σε παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό.

«Δικαίωμά μου»: Έγκυρη πληροφόρηση για τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο από το Κ.Ε.Φ.Ι.

Η δράση "Δικαίωμά μου" δημιουργήθηκε από το «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών για να προσφέρει σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα δικαιώματά τους.