Αυτή η ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο από εγκεφαλικό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, ο τύπος της ομάδας αίματος θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Η ερευνητική ομάδα  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ανέλυσε 48 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 16.730 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και 599.237 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού. Η ηλικία των εθελοντών ήταν μεταξύ 18 και 59 ετών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες ανά ομάδα αίματος (Α, ΑΒ, Β και Ο) και τη συνέκριναν με κάθε κατηγορία εγκεφαλικού, δηλαδή πρώιμο εγκεφαλικό, όψιμο εγκεφαλικό και χωρίς εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, τα άτομα με ομάδα αίματος Α ηλικίας κάτω των 60 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα,  τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό σε σχέση με τα άτομα με διαφορετικούς τύπους αίματος.

Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν πρώιμο εγκεφαλικό σε σύγκριση με άλλες ομάδες αίματος.

Οι τύποι αίματος, πλην της ομάδας αίματος Ο, έχουν και  στο παρελθόν συνδεθεί με κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού. Τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης δείχνουν μια ισχυρότερη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους αίματος και στο πρώιμο εγκεφαλικό και ο κίνδυνος αφορά κυρίως τον τύπο αίματος Α. Ωστόσο, η άμεση σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και του εγκεφαλικού δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επαρκώς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Braxton Mitchell, Ph.D., MPH, « δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία που η ομάδα αίματος Α έχει υψηλότερο κίνδυνο, ούτε γιατί αυτό μπορεί να συμβεί σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. Πιθανόν να έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης με πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη θρόμβων, οι οποίοι δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους πρόβλεψης και πρόληψης των εγκεφαλικών σε νεαρούς ενήλικες, μια δύσκολη ιατρική κατάσταση που συμβαίνει πλέον ολοένα και συχνότερα σε αυτές τις ηλικίες.

University of Maryland School of Medicine (UMSOM) : Contribution of Common Genetic Variants to Risk of Early Onset Ischemic Stroke / DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201006 / https://n.neurology.org/content/early/2022/08/31/WNL.0000000000201006

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης

Η πολυανθεκτική Φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών παγκοσμίως έχουν  πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.