Αυτή η ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο από εγκεφαλικό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, ο τύπος της ομάδας αίματος θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Η ερευνητική ομάδα  της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, ανέλυσε 48 διαφορετικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 16.730 άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό και 599.237 άτομα χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού. Η ηλικία των εθελοντών ήταν μεταξύ 18 και 59 ετών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες ανά ομάδα αίματος (Α, ΑΒ, Β και Ο) και τη συνέκριναν με κάθε κατηγορία εγκεφαλικού, δηλαδή πρώιμο εγκεφαλικό, όψιμο εγκεφαλικό και χωρίς εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, τα άτομα με ομάδα αίματος Α ηλικίας κάτω των 60 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού επεισοδίου. Συγκεκριμένα,  τα άτομα με ομάδα αίματος Α είχαν 18% υψηλότερο κίνδυνο για πρώιμο εγκεφαλικό σε σχέση με τα άτομα με διαφορετικούς τύπους αίματος.

Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 είχαν 12% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν πρώιμο εγκεφαλικό σε σύγκριση με άλλες ομάδες αίματος.

Οι τύποι αίματος, πλην της ομάδας αίματος Ο, έχουν και  στο παρελθόν συνδεθεί με κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού. Τα ευρήματα της αμερικανικής μελέτης δείχνουν μια ισχυρότερη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους αίματος και στο πρώιμο εγκεφαλικό και ο κίνδυνος αφορά κυρίως τον τύπο αίματος Α. Ωστόσο, η άμεση σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και του εγκεφαλικού δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί επαρκώς και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Braxton Mitchell, Ph.D., MPH, « δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία που η ομάδα αίματος Α έχει υψηλότερο κίνδυνο, ούτε γιατί αυτό μπορεί να συμβεί σε ηλικίες κάτω των 60 ετών. Πιθανόν να έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης με πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη θρόμβων, οι οποίοι δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεθόδους πρόβλεψης και πρόληψης των εγκεφαλικών σε νεαρούς ενήλικες, μια δύσκολη ιατρική κατάσταση που συμβαίνει πλέον ολοένα και συχνότερα σε αυτές τις ηλικίες.

University of Maryland School of Medicine (UMSOM) : Contribution of Common Genetic Variants to Risk of Early Onset Ischemic Stroke / DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201006 / https://n.neurology.org/content/early/2022/08/31/WNL.0000000000201006

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος του Μαστού: Πως μπορείς να τον προλάβεις έγκαιρα

H Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας μας δίνει πολύτιμες συμβουλές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

Νάγια Νικολοπούλου: «Η θετική σκέψη είναι το καλύτερο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας»

Νάγια Νικολοπούλου: «Το χαμόγελο και η αισιοδοξία, το αποτελεσματικότερο φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας»

Καρκίνος του Μαστού: Ένα ζευγάρι μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του

H Βασιλική Γιαννοπούλου που νόησε από καρκίνο του μαστού και ο σύζυγος και φροντιστής της, Σταύρος Γεωργιόπουλος, μοιράζονται τις διαφορετικές αλλά κοινές εμπειρίες τους που βίωσαν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού