Πώς ένας 85χρονος μπορεί να παρατείνει τη ζωή του;

Μία ώρα περπάτημα την εβδομάδα ή περίπου 10 λεπτά τη μέρα σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στους ανθρώπους 85 ετών και άνω, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, δείχνει μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μου-Νιγιούν Τζιν του Νοσοκομείου Sanggye Paik του Πανεπιστημίου Inje στη Σεούλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν 7.047 ανθρώπους άνω των 85 ετών (μέση ηλικία 87 έτη – το 68% γυναίκες), σχετικά με τον χρόνο που αφιέρωναν σε περπάτημα αργό ή γρήγορο, καθώς και σε άλλες σωματικές δραστηριότητες (ποδήλατο, τρέξιμο κ.α.).

Το 13% περπατούσαν πάνω από τρεις ώρες την εβδομάδα, το 9% δύο έως τρεις ώρες, το 12% μία έως δύο ώρες, το 8% λιγότερο από μία ώρα και το 57% δεν περπατούσαν καθόλου στον ελεύθερο χρόνο τους. Το 15% έκαναν παράλληλα σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ενώ το 11% μεγάλης έντασης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, σε σχέση με τους σωματικά αδρανείς ηλικιωμένους, όσοι περπατούσαν τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα συνολικά, είχαν περίπου 40% μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από καρδιαγγειακή ή άλλη αιτία.

«Οι ενήλικες, όσο μεγαλώνουν, είναι ολοένα πιο απίθανο να είναι τόσο σωματικά δραστήριοι όσο συνίσταται. Η μελέτη μας δείχνει ότι αρκεί περπάτημα μιας ώρας για να ωφελήσει έναν άνθρωπο άνω των 85 ετών. Για να το πούμε απλά, περπατήστε 10 λεπτά τη μέρα», δήλωσε ο δρ Τζιν.

«Το περπάτημα συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα θανάτου των ηλικιωμένων, άσχετα με το αν κάνουν καθόλου κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα μέτριας έως υψηλής έντασης. Το βασικό μήνυμα είναι να μη σταματάτε να περπατάτε καθ’ όλη τη ζωή σας», πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Γερνάω έξυπνα»: Τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για τους ευάλωτους δημότες της Αθήνας

Το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου (6 – 7 μ.μ.) ο Δήμος Αθηναίων μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ, σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού.

«Φιλία σε κάθε Ηλικία»: Ένα πρόγραμμα ενάντια στην κοινωνική απομόνωση της Τρίτης Ηλικίας

Το Ινστιτούτο Prolepsis, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «Petits Frères des Pauvres», υλοποιεί το Πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.