Αντιμετωπίστε τις αϋπνίες της εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή αντιμετωπίζουν επίμονη αϋπνία. Πρόκειται για μια κατάσταση που αφορά περίπου το 80% των εγκύων, εμφανίζεται συχνότερα κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Δρ. Παναγιώτης Ψαθάς, Mαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος (https://ppsathas.com/ ) μας εξηγεί που οφείλεται η αϋπνία της εγκυμοσύνης και με ποιους τρόπους μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Ο ύπνος μπορεί να είναι δύσκολος στην εγκυμοσύνη για πολλούς λόγους: η ενόχληση που προκαλεί η αύξηση του σωματικού όγκου, ο πόνος στην πυελική περιοχή, η καούρα, η ναυτία, η αυξημένη συχνότητα ούρησης και οι κράμπες στα πόδια μπορούν να ευθύνονται για την αϋπνία.

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, μπορεί να σας είναι όλο και πιο δύσκολο να νιώσετε άνετα, ειδικά εάν το μωρό αρχίσει να κλωτσάει τη νύχτα ή να πιέζει την κύστη σας. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να σηκώνεστε για να πηγαίνετε στην τουαλέτα πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Science, πολλές γυναίκες εμφανίζουν διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες που καπνίζουν ή έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Ψυχικά και συναισθηματικά ζητήματα, όπως άγχος για την εγκυμοσύνη ή τη γονεϊκότητα ή ανήσυχα όνειρα, όλα είναι πρόσθετες αιτίες κακού ύπνου.

Σύμφωνα με έρευνα για την αϋπνία στην εγκυμοσύνη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, το ποσοστό της αϋπνίας αυξάνεται καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, επομένως είναι πιο πιθανό να έχετε αϋπνία στο τρίτο τρίμηνο (εβδομάδες 28-41) παρά νωρίτερα στην εγκυμοσύνη .

Μια μελέτη στο Scientific World Journal έδειξε ότι ο κίνδυνος αϋπνίας ήταν δύο φορές υψηλότερος για εγκύους στο τρίτο τρίμηνο από αυτές στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας και του αυξημένου μεγέθους του μωρού που κουβαλάτε από επτά έως εννέα μήνες.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις αϋπνίες της εγκυμοσύνης:

  • Χρησιμοποιείστε ένα μαξιλάρι σώματος ή εγκυμοσύνης για να στηρίξετε το σώμα σας στο πλάι ή βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας για να κρατήσετε τη λεκάνη σε ουδέτερη θέση.
  • Η παλινδρόμηση και η καούρα είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε αν αυτό ισχύει για εσάς, προσπαθήστε να αφήσετε μεγαλύτερο κενό μεταξύ του φαγητού και του ύπνου. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Gastroenterology, έδειξε ότι όσο μικρότερος είναι ο χρόνος μεταξύ φαγητού και βραδινού ύπνου, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με την παλινδρόμηση. Ίσως σας βοηθήσει να κοιμάστε σε πιο όρθια θέση, στηριζόμενη σε μαξιλάρια.
  • Όσο για τις κράμπες στα πόδια, μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε, να πίνετε πολύ νερό και προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε αν σας ξυπνήσουν τη νύχτα. Λυγίστε και χαλαρώστε τα πόδια σας και η κράμπα αναμένεται να υποχωρήσει μέσα σε λίγα λεπτά.
  • Σταματήστε να χρησιμοποιείτε οθόνες και ηλεκτρονικά τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος του δωματίου σας είναι ευχάριστα δροσερή με αρκετά καλύμματα κρεβατιού για να διατηρείτε το σώμα σας ζεστό και το κεφάλι σας δροσερό.
  • Προτιμήστε να τρώτε απλά και ελαφριά σνακ πριν τον ύπνο όπως τοστ, μπανάνα και δημητριακά).
  • Αποφύγετε τα υπερβολικά ζεστά μπάνια πριν τον ύπνο, καθώς μπορούν να επιδεινώσουν την φαγούρα από την ξηροδερμία της εγκυμοσύνης.
  • Μην αφήσετε την αϋπνία σας να αυξήσει το άγχος σας. Μην προσπαθείτε να κοιμηθείτε με το ζόρι. Φροντίστε να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε ώστε να μειώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Μαζί για το Παιδί»: Έκκληση για στήριξη 600 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές

Η ΑΜΚΕ «Μαζί για το Παιδί» μας καλεί φέτος το Πάσχα να στηρίξουμε περισσότερα από 600 παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα.

Διήμερη Αιμοδοσία από την Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας «Αιμοπετάλιο»

Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «Αιμοπετάλιο» και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, την Τρίτη 23 και Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Εκδήλωση: «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα»

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Συνομιλώντας με τη Gen Z για την έμφυλη ισότητα» μας καλούν να μοιραστούμε μαζί τους τις σκέψεις και τις προτάσεις μας για το πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα συναίνεσης, με βασικό φορέα διάδοσης τη νέα γενιά.