«Μπορώ να αναγνωρίσω τα σημάδια, αν είμαι έγκυος

Γράφει ο Ηλίας Καρναβάς, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Για πολλές γυναίκες, τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Το πρώτο και πιο αξιόπιστο «σύμπτωμα» για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28-30 ημερών είναι μια χαμένη περίοδος, αν και πολλές φορές είναι πιθανό στις ημέρες της αναμενόμενης εμμηνορρυσίας να εμφανιστεί μια ήπια κολπική αιμόρροια, η λεγόμενη αιμορραγία αρχόμενης κύησης.

Μια εγκυμοσύνη συνοδεύεται και από άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως:

Πρωινές ναυτίες και οι εμετοί: οι ναυτίες και οι εμετοί απασχολούν πάνω από τις μισές εγκύους. Οι ναυτίες ξεκινούν συνήθως από την 6η-7η εβδομάδα και υποχωρούν έως την 16η. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί είναι αρκετά συχνοί και έντονοι  και σε αυτή την περίπτωση η ιατρική παρέμβαση θεωρείται απαραίτητη.

-Αίσθημα κόπωσης ή/και εξουθένωσης: το αίσθημα κόπωσης στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν την έγκυο να αισθάνεται κουρασμένη, συναισθηματικά φορτισμένη ή και ευερέθιστη.

-Αλλαγές στους μαστούς: στην εγκυμοσύνη οι μαστοί μεγαλώνουν και γίνονται πιο ευαίσθητοι όπως πριν από την περίοδο. Οι φλέβες είναι πιο εμφανείς, ενώ και οι θηλές σκουραίνουν και μεγαλώνουν. Οι αλλαγές στους μαστούς είναι από τα πρώτα σημεία που μπορεί να παρατηρήσει μια έγκυος.

-Συχνουρία: η ανάγκη για συχνή ούρηση είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που βιώνουν πολλές από τις εγκύους, ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζεται δυσκοιλιότητα.

– Τα αυξημένα κολπικά υγρά είναι ακόμα ένα σημάδι που υποδηλώνει αρχόμενη κύηση.

-Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης, οι εγκυμονούσες παρατηρούν μια αυξημένη ένταση στις αισθήσεις τους.

-Επίσης, ορισμένες τροφές που έως τότε τους ήταν ευχάριστες πλέον τους προκαλούν δυσαρέσκεια. Αναμενόμενη είναι η επιθυμία για νέα φαγητά, ενώ εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της όσφρησης.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι, πέρα από τα «κλασσικά» συμπτώματα που ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας πιθανής κύησης, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση της καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Οι τρόποι επιβεβαίωσης της κύησης πραγματοποιείται με Test κύησης, με αιματολογική εξέταση για ανίχνευση της β-χοριακής και με υπέρηχο στον γυναικολόγο σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».