«Μπορώ να αναγνωρίσω τα σημάδια, αν είμαι έγκυος

Γράφει ο Ηλίας Καρναβάς, Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Για πολλές γυναίκες, τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Το πρώτο και πιο αξιόπιστο «σύμπτωμα» για τις γυναίκες που έχουν σταθερό κύκλο 28-30 ημερών είναι μια χαμένη περίοδος, αν και πολλές φορές είναι πιθανό στις ημέρες της αναμενόμενης εμμηνορρυσίας να εμφανιστεί μια ήπια κολπική αιμόρροια, η λεγόμενη αιμορραγία αρχόμενης κύησης.

Μια εγκυμοσύνη συνοδεύεται και από άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως:

Πρωινές ναυτίες και οι εμετοί: οι ναυτίες και οι εμετοί απασχολούν πάνω από τις μισές εγκύους. Οι ναυτίες ξεκινούν συνήθως από την 6η-7η εβδομάδα και υποχωρούν έως την 16η. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εμετοί είναι αρκετά συχνοί και έντονοι  και σε αυτή την περίπτωση η ιατρική παρέμβαση θεωρείται απαραίτητη.

-Αίσθημα κόπωσης ή/και εξουθένωσης: το αίσθημα κόπωσης στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα τις πρώτες 12 εβδομάδες. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να κάνουν την έγκυο να αισθάνεται κουρασμένη, συναισθηματικά φορτισμένη ή και ευερέθιστη.

-Αλλαγές στους μαστούς: στην εγκυμοσύνη οι μαστοί μεγαλώνουν και γίνονται πιο ευαίσθητοι όπως πριν από την περίοδο. Οι φλέβες είναι πιο εμφανείς, ενώ και οι θηλές σκουραίνουν και μεγαλώνουν. Οι αλλαγές στους μαστούς είναι από τα πρώτα σημεία που μπορεί να παρατηρήσει μια έγκυος.

-Συχνουρία: η ανάγκη για συχνή ούρηση είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που βιώνουν πολλές από τις εγκύους, ενώ λιγότερο συχνά εμφανίζεται δυσκοιλιότητα.

– Τα αυξημένα κολπικά υγρά είναι ακόμα ένα σημάδι που υποδηλώνει αρχόμενη κύηση.

-Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης, οι εγκυμονούσες παρατηρούν μια αυξημένη ένταση στις αισθήσεις τους.

-Επίσης, ορισμένες τροφές που έως τότε τους ήταν ευχάριστες πλέον τους προκαλούν δυσαρέσκεια. Αναμενόμενη είναι η επιθυμία για νέα φαγητά, ενώ εντυπωσιακή είναι και η αύξηση της όσφρησης.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι, πέρα από τα «κλασσικά» συμπτώματα που ενδέχεται να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας πιθανής κύησης, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση της καθώς τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Οι τρόποι επιβεβαίωσης της κύησης πραγματοποιείται με Test κύησης, με αιματολογική εξέταση για ανίχνευση της β-χοριακής και με υπέρηχο στον γυναικολόγο σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Το κρυμμένο μήνυμα των ενοχών»: Ψυχοεκπαιδευτική συνάντηση από την ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και ώρα 18.00-20.00μμ ξεκινούν οι δωρεάν ψυχοεκπαιδευτικές συναντήσεις γονέων σε συνεργασία με το Karkinaki και τα Μαθήματα Ζωής. Θέμα της πρώτης συνάντησης είναι «Το κρυμμένο μήνυμα των ενοχών».

Παιδιά και ζώα: Συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Σωματείου «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», οι γονείς είναι αναγκαίο να ενημερώνονται κατάλληλα και να ακολουθούν βασικούς κανόνες ώστε η σχέση κατοικίδιου-παιδιού να είναι ασφαλής.

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.