Τι είναι το «τεμπέλικο μάτι» και πως θεραπεύεται;

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η αμβλυωπία ή αλλιώς «τεμπέλικο μάτι», δυστυχώς, δεν δίνει θορυβώδη συμπτώματα και αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί το προβληματικό μάτι σε απώλεια όρασης ή σε πολύ μειωμένη όραση. Για τον λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση της ύπαρξης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) είναι πολύ σημαντική.

Υπάρχει η πιθανότητα η μειωμένη όραση στο ένα ή και στα δυο μάτια ενός παιδιού να μην οφείλεται σε πρόβλημα μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας, αλλά σε ύπαρξη προβλήματος στον κερατοειδή , στον φακό του ματιού, στην ωχρά κηλίδα ή και στην οπτική οδό.

Ο ειδικός οφθαλμίατρος, παράλληλα με την προσπάθεια αποκάλυψης του τυχόν υπάρχοντος διαθλαστικού προβλήματος, πρέπει να διερευνήσει και αυτή την πιθανότητα.

Με εξετάσεις όπως η σκιασκοπία, ο έλεγχος του προσθίου και του οπισθίου ημιμορίου με ψηφιακή camera, η τοπογραφία του κερατοειδούς, βυθοσκόπηση με fundus camera, το OCT, ο HRT3, τα οπτικά πεδία κ.λπ. θα αποκαλυφθεί η φύση του προβλήματος.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι η αμβλυωπία σε μεγάλα παιδιά ή ακόμα και σε ενήλικες δεν επιδέχεται θεραπείας. Πρόσφατες μελέτες και παρατηρήσεις από εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα επιδέχονται βελτίωσης ή και θεραπείας.

Από τη στιγμή που αποκαλυφθεί η ύπαρξη αμβλυωπίας και προσδιοριστεί η αιτία της, τότε ο ειδικά εκπαιδευμένος οφθαλμίατρος αναλαμβάνει τη θεραπεία της.

Οι θεραπευτικές επιλογές της αμβλυωπίας, ανάλογα με την αιτία της, είναι τα γυαλιά, το κλείσιμο του καλού ματιού, οι ορθοπτικές ασκήσειςvision training – ασκήσεις πλεοπτικής , καθώς και ασκήσεις που γίνονται με ειδικά προγράμματα σε computer.

Όσο πιο νωρίς αποκαλυφθεί το πρόβλημα τόσο πιο καλή είναι η πρόγνωση της θεραπείας. Εάν η αμβλυωπία και η αιτία που την προκάλεσε, διαγνωστεί έγκαιρα και ακολουθηθεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση, τότε το άτομο δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα, ανάλογα βέβαια και με την φύση του προβλήματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.