Ωφέλιμος ο χορός και για τα άτομα άνω των 85 ετών!

Οι τακτικές συνεδρίες χορού μπορούν να ωφελήσουν τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, καθώς τους βοηθά να είναι σωματικά δραστήριοι, να κοινωνικοποιηθούν και να επανασυνδεθούν με τους νεότερους εαυτούς τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Στο project “Dance On”, που διεξήχθη από ερευνητές της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λιντς, συμμετείχαν 685 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, τα οποία έκαναν εβδομαδιαία μαθήματα για διάστημα 12 μηνών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 75 έτη, από τους οποίους το ένα τρίτο των ανθρώπων που έλαβαν μέρος ήταν από υποβαθμισμένες κοινότητες.

Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν λάβει μέρος αύξησαν τη σωματική δραστηριότητα που έκαναν κάθε εβδομάδα, μια κατάσταση που διατήρησαν και σε όλη τη διάρκεια των 12 μηνών. Βελτιώθηκε επίσης η άποψή τους για την ευεξία τους, με τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ότι αισθάνονταν πιο δυνατοί, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιο νέοι.

Όπως επισημαίνει η Dr. Sarah Astill,  επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «η σωματική αδράνεια αναγνωρίζεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για μη μολυσματικές ασθένειες και θνησιμότητα. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μείωση της σωματικής δραστηριότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα άνω των 75 ετών. Οι ευκαιρίες για ενασχόληση ενηλίκων σε σωματική δραστηριότητα αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα, καθώς υποστηρίζουν την υγιή γήρανση και την αργή εξέλιξη της νόσου και της αναπηρίας».

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει τους ηλικωμένους στη σύνδεση με προηγούμενες εμπειρίες χορού όταν ήταν νεότεροι, ενθαρρύνοντας την απόλαυση και την αίσθηση της κοινότητας.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι συνεδρίες χορού είναι ιδιαίτερα προσβάσιμες για άτομα σε υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς τα μαθήματα μπορούν να οργανωθούν οικονομικά και χωρίς ειδικό εξοπλισμό, σε ασφαλή εσωτερικά περιβάλλοντα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Geriatrics. https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-022-03646-8

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.