Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου έχει πυρετό;

Ο πυρετός είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στα παιδιά και σχεδόν πάντα προκαλεί ανησυχία και πανικό στους γονείς. Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί μας έχει πυρετό και σε ποιες περιπτώσεις ο πυρετός είναι ένα «καμπανάκι κινδύνου» που μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά; Μας απαντά ο Παιδίατρος Ελευθέριος Μουτσάνας.

Ένα παιδί θεωρούμε ότι έχει πυρετό όταν η θερμοκρασία στη μασχάλη είναι μεγαλύτερη από 37,2˚C, η θερμοκρασία στο ορθό μεγαλύτερη από 38˚C ή η θερμοκρασία στο στόμα  ή το αυτί μεγαλύτερη από 37˚C.

Το παιδί πριν ανεβάσει πυρετό, συνήθως έχει ρίγος και είναι σχετικά χλωμό. Σ’ αυτή τη φάση θέλει ζεστασιά και σκέπασμα. Όταν ο πυρετός ανέβει, το παιδί κοκκινίζει, ζεσταίνεται και θέλει δροσιά. Γι’ αυτό και πρέπει να το ντύνουμε με ελαφρά ρούχα και να του εξασφαλίζουμε δροσερό περιβάλλον.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που βοηθούν να ρίξουμε τον πυρετό του παιδιού. Αυτοί είναι:

-Ελαφρό ντύσιμο και δροσερό περιβάλλον.

-Υγρά από το στόμα, κατά προτίμηση δροσερά.

-Αντιπυρετικά φάρμακα. Πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών μηνών όταν ο πυρετός τους είναι ψηλότερος από 38,5˚ C και ταυτόχρονα είναι κακόκεφα, βαριανασαίνουν και δυσφορούν. Τα αντιπυρετικά δεν πρέπει να χορηγούνται σε απύρετα παιδιά με σκοπό να προλάβουν πιθανό πυρετό.

-Μπάνιο. Όταν ο πυρετός παραμένει πάνω από 40˚ C παρά τη χορήγηση αντιπυρετικού, τότε κάνουμε μπάνιο στο παιδί. Είναι προτιμότερο το ντους να είναι διάρκειας μισής ώρας. Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού είναι εκείνη που γίνεται καλύτερα ανεκτή από το παιδί (συνήθως 1-2˚C λιγότερη από τη θερμοκρασία του παιδιού) και σιγά-σιγά ελαττώνεται ώστε το νερό να γίνει δροσερό δηλαδή 30-32˚C. Το μπάνιο γίνεται στο ζεστό και κόκκινο παιδί. Δεν πρέπει να γίνεται σε παιδί που έχει ρίγος και κρυώνει. Μισή με μια ώρα πριν το μπάνιο πρέπει πάντοτε να δίνουμε αντιπυρετικό.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρό σας για τον πυρετό του παιδιού σας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν:

-Το παιδί είναι μικρότερο των 2 ετών .

-Ο πυρετός του είναι 38,5˚- 40˚C.

-Το παιδί παραπονιέται για τσούξιμο ή πόνο στην ούρηση.

– Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.

-Ο πυρετός διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες, αλλά το παιδί δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα και δεν υπάρχουν άλλοι άρρωστοι στο σπίτι.

– Όταν υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών.

-Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία για την υγεία του παιδιού σας.

 

Πότε επικοινωνούμε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ με τον παιδίατρο!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα κάποιας αρρώστιας και όχι η ίδια η αρρώστια. Γι’ αυτό όταν ο πυρετός του παιδιού σας έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά επικοινωνήστε οποιαδήποτε ώρα με τον παιδίατρό σας:

-Το παιδί είναι μικρότερο των τριών μηνών

-Ο πυρετός είναι πάνω από 40˚C

-Κλαίει απαρηγόρητα

-Ξυπνάει δύσκολα

-Είναι θολωμένο ή παραμιλά

-Έκανε σπασμούς

-Έχει εξάνθημα

-Αναπνέει δύσκολα και έχει δυσφορία

-Κάνει εμετούς

-Υπάρχει χρόνια αρρώστια που το κάνει ευάλωτο σε σοβαρή λοίμωξη

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

«Η διατροφή στην ελληνική τέχνη»: Δωρεάν ξενάγηση για επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια στο Μουσείο Μπενάκη

Στο πλαίσιο των δράσεων «Ώρα για Μουσείο», το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει για τους επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή άνοια διαδραστική έκθεση με θέμα «Η διατροφή στην ελληνική τέχνη». Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Athens και την υπoστήριξη του Δειπνοσοφιστήριον Catering.

Κατακράτηση υγρών: 10 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Ορισμένες απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, εφόσον δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη πάθηση

«Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία»: Εικαστική έκθεση με έργα μαθητών

Άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα η εικαστική έκθεση με θέμα «Η διατροφική δικαιοσύνη στα σχολεία». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σχολείων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης 2024 της Μαθητικής Εκστρατείας της ActionAid.