«Σχολείο» ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις

«Σχολείο» ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις λειτουργεί στην Γ ́ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και παρά την μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές.

Ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο δεν συμμορφώνεται στις θεραπευτικές οδηγίες και συστάσεις των Καρδιολόγων και δεν λαμβάνει ορθά την φαρμακευτική θεραπεία, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης ενός νέου επεισοδίου ή ακόμη και καρδιακού θανάτου. Σύμφωνα με έρευνες, η πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι η πλημμελής λήψη της φαρμακευτικής αγωγής.

Πρόκειται για μια δράση που σκοπό έχει να «εκπαιδεύσει» τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα και τους φροντιστές τους σε σημαντικά θέματα που αφορούν τις νόσους αυτές. Η σωστή ενημέρωση των ασθενών έχει αναγνωριστεί ως ο θεμέλιος λίθος της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και της αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Οι δίαυλοι ενημέρωσης των ασθενών είναι κυρίως μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, που όχι μόνον δεν επαρκούν, αλλά πολλές φορές αποπροσανατολίζουν με μη έγκυρες επιστημονικά πληροφορίες. Από την άλλη, ο φόρτος εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δεν επιτρέπει την επιβεβλημένη ενημέρωση ασθενών και φροντιστών για τη διαχείριση της νόσου.
Η εκπαίδευση των ασθενών περιλαμβάνει γενικές βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς, θέματα σχετικά με την καθημερινότητά τους, καθώς και θέματα σχετικά με τη φαρμακευτική και θεραπευτική τους αντιμετώπιση.

Το Σχολείο λειτουργεί σε μικρές ομάδες ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ενώ υπάρχουν ξεχωριστοί κύκλοι εκπαίδευσης για καθεμία από τις κύριες καρδιαγγειακές νόσους, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή, οι αρρυθμίες και η ισχαιμική καρδιακή νόσος.

Γ’ Καρδιολογική Κλινική Α.Π.Θ.

Τηλ. 231 089 2344

https://3rdcardio.com/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100082842386936

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι τροφές που «αδειάζουν» τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού μας

Το συνολικό ποσοστό του ασβεστίου που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία αλλά και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συχνοουρία: που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται

Οι περισσότεροι την έχετε σίγουρα ακουστά, ενώ κάποιοι από εσάς ίσως να την έχετε ήδη βιώσει. Γνωρίζετε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα;

Αυξημένη Χοληστερόλη: η διατροφή που θα σας βοηθήσει

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας