Οι θετικές φράσεις που πρέπει να ακούει ένα παιδί καθημερινά

Σύμφωνα με έρευνες παιδοψυχολόγων, υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό των παιδιών αλλά και το πολύτιμο συναίσθημα σύνδεσης και μοιράσματος μέσα στην οικογένεια.

Η Ρενάτα Μονογυιού, Ειδική Παιδαγωγός και Λογοθεραπεύτρια, μας προτείνει 10 θετικές φράσεις που πρέπει να λέμε καθημερινά στα παιδιά μας ώστε να γίνουν (ακόμη πιo) ευτυχισμένα!

«Μπράβο!»

Είναι αποδεδειγμένο ότι η επιβράβευση βελτιώνει την ψυχολογία και την συμπεριφορά του παιδιού. Μην ξεχνάτε λοιπόν να του το λέτε ύστερα από μια θετική πράξη.

«Προσπάθησε ξανά»

Η υπομονή και η επίμονη είναι δύο σημαντικές αρετές. Το παιδί πρέπει να μάθει να επιμένει και να μην απογοητεύεται εύκολα και είναι σημαντικό να γνωρίζει πως οι γονείς του πιστεύουν στις ικανότητες του. Δεν είναι κακό να του πείτε ότι ξέρετε πως είναι ικανό, έξυπνο και πως μπορεί να τα καταφέρει αλλά πρέπει να γνωρίζει επίσης ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της επιτυχίας και πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην καταφέρνει τα πάντα με την πρώτη προσπάθεια.

«Ξέρω πως νιώθεις»

Όταν το παιδί σας νευριάζει, θυμώνει η απογοητεύεται για κάποιο λόγο πείτε του ότι καταλαβαίνετε απόλυτα πως νιώθει αλλά παράλληλα εξηγήστε του πως στην ζωή δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα οπότε και όπως εμείς επιθυμούμε.

«Θα είμαι πάντα εδώ για σένα. Σ’ αγαπώ!»

Δείξτε του την αγάπη σας με κάθε ευκαιρία. Η ανασφάλεια δεν είναι ίδιον μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. Μια αγκαλιά και ένα τρυφερό <Σ΄ αγαπώ> διώχνει κάθε αμφιβολία απ’ το παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι πάνω στις δικές σας τρυφερές λέξεις, το παιδί χτίζει την δική του αυτοεκτίμηση. Δεν αρκεί λοιπόν να αγαπάμε το παιδί μας, πρέπει και να του το λέμε.

«Σ΄ευχαριστώ»

Μία φράση που οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν να πουν στα παιδιά τους ίσως γιατί την θεωρούν αυτονόητη. Για τα παιδιά όμως είναι ένας απλός τρόπος για να τους δείξετε ότι αναγνωρίζετε τον κόπο τους.

«Μου αρέσει όταν…»

Αντί να λέτε καθημερινά στο παιδί σας, “Όχι”, “Μη”, “Δε μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό!” δοκιμάστε τη θετική ανατροφοδότηση. Εξηγήστε του πόσο σας άρεσε που ήταν ήσυχο σε κάποιο ραντεβού σας ή πόσο σας αρέσει όταν σας αγκαλιάζει και σας φιλάει. Έτσι το παιδί από μικρή ηλικία θα είναι θαρραλέο και θα πατάει γερά στα πόδια του καθώς δε θα φοβάται μήπως αντιδράσετε αρνητικά!

«Σου έχω εμπιστοσύνη»

Το παιδί σας θα μεγαλώσει νιώθοντας ασφαλές και σίγουρο όταν του λέτε ότι σέβεστε και εκτιμάτε τις απόψεις του. Ακόμα και όταν δε θα συμφωνείτε με κάτι θα είναι πολύ πιο δεκτικό σε μία εποικοδομητική συζήτηση αν δημιουργήσετε τέτοιες σχέσεις από μικρή ηλικία.

«Και εμείς οι γονείς σου ήμασταν κάποτε σαν εσένα»

Είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί σας ότι τίποτα δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη και πως χρειάζεται να έχει υπομονή. Ότι στην ζωή του θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδήσει προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Θα πρέπει να καταλάβει ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος αλλά μόνο μέσα από συνεχείς προσπάθειες μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος άνθρωπος.

«Είμαι περήφανος/η για σένα»

Την επιβράβευση την επιδιώκουμε όλοι μας πόσο μάλλον τα παιδιά που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να μάθουν, να διακριθούν, να νιώσουν ότι κάτι κάνουν σωστά. Όλα αυτά επιβεβαιώνονται όταν οι γονείς εκδηλώνουν την περηφάνια τους που τα κάνει να θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους.

«Μήπως χρειάζεσαι βοήθεια;»

Η προθυμία του γονιού να βοηθήσει προσφέρει στο παιδί το αίσθημα της συμπαράστασης – υποστήριξης. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Δίνουμε την βοήθεια μας αλλά δεν κάνουμε εμείς την δουλειά ή την εργασία του παιδιού. Μπορούμε για παράδειγμα να του πούμε: «είμαι σίγουρος/η  ότι μπορείς να διαβάσεις μόνος σου το βιβλίο αλλά μπορώ αν θες να σε βοηθήσω με κάποιες άγνωστες λέξεις».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».