Θηλάζω το μωρό μου. Τι πρέπει να τρώω;

Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη,  Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει άμεσα  την ποιότητα και την σύσταση του μητρικού γάλακτος. Επομένως, οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να υπάρχει σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Για όσο διαρκεί ο θηλασμός είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:

-Οι θηλάζουσες μητέρες με καλό επίπεδο θρέψης έχουν ανάγκη για αυξημένη καθημερινή πρόσληψη ενέργειας από 450 έως 500 θερμίδες/ μέρα, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από μια μέτρια αύξηση στην φυσιολογικά ισορροπημένη ποικίλη διατροφή.

-Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα πλούσιο στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το βρέφος.

– Η διατροφή της μητέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέση ημερήσια πρόσληψη από 200 με 300mg ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (DHA), ώστε να διασφαλιστεί επαρκής συγκέντρωση DHA στο μητρικό γάλα. Κατανάλωση 1 ή 2 μερίδων ψαριών (πχ ρέγκα, ελαφρύς τόνος κονσέρβα, σολομός) την εβδομάδα θα καλύψει αυτήν την ανάγκη. 

– Μητέρες με κακό επίπεδο θρέψης ή εκείνες σε αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα ίσως χρειαστούν συμπλήρωμα DHA όπως και κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα.

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, αριάνι, κεφίρ, γιαούρτι, προσφέρουν βιταμίνη D και, ασβέστιο, στοιχεία απαραίτητα για την σκελετική υγεία της μητέρας.

-Κατά την διάρκεια του θηλασμού, η γυναίκα συστήνεται να αποφεύγει στερητικές δίαιτες και περίεργα διατροφικά σχήματα. Η μητέρα σταδιακά θα χάνει το επιπρόσθετο βάρος που έχει πάρει κατά την εγκυμοσύνη (περίπου 1 κιλό το μήνα), γιατί θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή γάλακτος.

-Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια καταναλώνεται από το μωρό μετά από εσάς. Επομένως οι επίσημες οδηγίες είναι αυστηρές Μπορείτε να πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα.

-Το κάπνισμα είναι καλύτερα να αποφεύγεται.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».