Θηλάζω το μωρό μου. Τι πρέπει να τρώω;

Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη,  Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η ιδανική τροφή για τα βρέφη. Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει άμεσα  την ποιότητα και την σύσταση του μητρικού γάλακτος. Επομένως, οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή ώστε να υπάρχει σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Για όσο διαρκεί ο θηλασμός είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι:

-Οι θηλάζουσες μητέρες με καλό επίπεδο θρέψης έχουν ανάγκη για αυξημένη καθημερινή πρόσληψη ενέργειας από 450 έως 500 θερμίδες/ μέρα, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από μια μέτρια αύξηση στην φυσιολογικά ισορροπημένη ποικίλη διατροφή.

-Η μητέρα που θηλάζει πρέπει να επιλέγει καθημερινά τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων ώστε να καλύψει τις διατροφικές της ανάγκες και να παράγει γάλα πλούσιο στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το βρέφος.

– Η διατροφή της μητέρας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μέση ημερήσια πρόσληψη από 200 με 300mg ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (DHA), ώστε να διασφαλιστεί επαρκής συγκέντρωση DHA στο μητρικό γάλα. Κατανάλωση 1 ή 2 μερίδων ψαριών (πχ ρέγκα, ελαφρύς τόνος κονσέρβα, σολομός) την εβδομάδα θα καλύψει αυτήν την ανάγκη. 

– Μητέρες με κακό επίπεδο θρέψης ή εκείνες σε αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα ίσως χρειαστούν συμπλήρωμα DHA όπως και κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα.

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, αριάνι, κεφίρ, γιαούρτι, προσφέρουν βιταμίνη D και, ασβέστιο, στοιχεία απαραίτητα για την σκελετική υγεία της μητέρας.

-Κατά την διάρκεια του θηλασμού, η γυναίκα συστήνεται να αποφεύγει στερητικές δίαιτες και περίεργα διατροφικά σχήματα. Η μητέρα σταδιακά θα χάνει το επιπρόσθετο βάρος που έχει πάρει κατά την εγκυμοσύνη (περίπου 1 κιλό το μήνα), γιατί θα το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή γάλακτος.

-Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα και κατά συνέπεια καταναλώνεται από το μωρό μετά από εσάς. Επομένως οι επίσημες οδηγίες είναι αυστηρές Μπορείτε να πίνετε περιστασιακά ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα.

-Το κάπνισμα είναι καλύτερα να αποφεύγεται.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Alzheimer Hellas: Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για άτομα που πάσχουν από Νευρολογικές Παθήσεις.

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.