Τοκετός στο σπίτι: μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία, υπό προϋποθέσεις όμως!

Κάπου στα μισά του τρίτου τριμήνου, ή ίσως και λίγο νωρίτερα, φτάνει η στιγμή που θα συζητήσετε με το γιατρό σας τις επιλογές για τον τοκετό. Θα έχει φανεί πιθανότατα η τάση του μωρού για τη θέση που θα έχει κατά τον τοκετό, η εξέλιξη της δική σας υγείας και είναι πολύ πιθανό να έχετε αρχίσει να σχηματίζετε άποψη για το πώς θα θέλατε να χειριστείτε τον τοκετό σας, εφόσον, βέβαια, όλα πηγαίνουν φυσιολογικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να νιώθετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη τόσο προς το πρόσωπο του γιατρού ή/και της μαίας που θα σας βοηθήσει στον τοκετό όσο και στην επιλογή σας.

Κάποιες γυναίκες θα επιλέξουν  να βιώσουν την εμπειρία του  φυσικού τοκετού στο περιβάλλον του σπιτιού τους. Είναι όμως ασφαλής για  τη γυναίκα και το μωρό της  ο τοκετός στο σπίτι και υπό ποιες προϋποθέσεις;  Στο ερώτημα αυτό απαντά η Σύλβια Λέσκου, Μαία και Ιδρύτρια του Κέντρου Μαιευτικής Φροντίδας  (https://birthland.gr/).

Είναι σημαντικό να μην διστάσετε να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας για τις επιλογές φυσικού τοκετού που σας προσφέρει το μαιευτήριο ή η κλινική με τα οποία συνεργάζεται – μπορεί να εκπλαγείτε. Ρωτήστε επίσης τη γνώμη του σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι και αν θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην επιλογή σας. Ακούστε όλες τις πιθανές επιλογές και τις δυνατότητες και συζητήστε το με το σύντροφό σας.

Οι μαίες και οι μαιευτές είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα για να αναλάβουν τη διενέργεια ενός φυσιολογικού τοκετού στο σπίτι. Με την εμπειρία τους και την επιστημονική τους κατάρτιση μπορούν να υποστηρίξουν και να φέρουν εις πέρας έναν τοκετό στο σπίτι με ασφάλεια αλλά και να διακρίνουν κάποιο σημάδι για την μεταφορά της επιτόκου σε κλινική ή νοσοκομείο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λύνονται οποιεσδήποτε απορίες σε σχέση με τη γέννα αλλά και περιγράφεται με λεπτομέρεια το πλάνο τοκετού, όπως επίσης συζητιέται εκτενώς και το plan b, σε περίπτωση που χρειαστεί η άμεση μετάβαση σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Είναι σημαντικό τόσο η μαία όσο και ο μαιευτήρας να είναι εξοικειωμένοι με τις διαδικασίες τοκετού στο σπίτι και να νιώθετε από την αρχή ασφάλεια στα χέρια τους. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει άμεση επικοινωνία με το μαιευτήριο που συνεργάζεται ο μαιευτήρας ώστε να μεταφερθείτε σε περίπτωση ανάγκης καθώς και ασθενοφόρο σε αναμονή. Επίσης μπορεί να υπάρχει και νεογνολόγος παιδίατρος κατά τον τοκετό για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Προϋποθέσεις για να μπορέσετε να γεννήσετε στην άνεση του σπιτιού σας:

  • Να είστε υγιής
  • Να έχετε εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου
  • Να μην έχετε πολύδυμη κύηση
  • Η προβολή να είναι κεφαλική
  • Να μην έχετε μπει σε πραγματική παράταση ( πάνω από 42 εβδομάδες)
  • Η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο να μην είναι πάνω από μια ώρα
  • Ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα
  • Το σπίτι να πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Alzheimer Hellas: Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για άτομα που πάσχουν από Νευρολογικές Παθήσεις.

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.