Ισχύει ή όχι τελικά πως τα παιδιά ψηλώνουν το καλοκαίρι;

Η πεποίθηση ότι τα παιδιά ψηλώνουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι αρκετά διαδεδομένη ανάμεσα στους γονείς.

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη υποστηρίζει πως η άποψη αυτή δεν ισχύει στην πραγματικότητα καθώς υπάρχουν επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά ψηλώνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όχι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ερευνητές του Baylor College of Medicine στο Τέξας παρακολούθησαν περισσότερα από 3.500 παιδιά από 41 διαφορετικά σχολεία, για πέντε χρόνια. Οι ερευνητές μέτρησαν το ύψος και το βάρος των παιδιών δύο φορές το χρόνο, τον Σεπτέμβριο και τον Απρίλιο, για να προσδιορίσουν τις αλλαγές που σημειώθηκαν στην ανάπτυξή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά ψήλωναν σημαντικά πιο γρήγορα κατά τη σχολική χρονιά σε σύγκριση με τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ήταν βελτιωμένος και ο Δείκτης Μάζας  του Σώματος τους ( ΔΜΖ).

Συγκεκριμένα οι μαθητές, στις μετρήσεις που έγιναν από Σεπτέμβριο έως Απρίλιο, ψήλωναν κατά μέσο όρο περίπου μισό χιλιοστό το μήνα. Οι αντίστοιχες μετρήσεις αύξησης του ύψους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν -0,1 cm το μήνα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, με δεδομένο ότι τα παιδιά δεν ψηλώνουν το καλοκαίρι αλλά ίσως παίρνουν λίγο περισσότερο βάρος, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η διατροφή τους δεν είναι σωστή. Η διαπίστωση ότι το βάρος τους δεν εξισορροπούνταν από την αύξηση του ύψους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη παιδικής παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με την Dr Debbe Thompson, διατροφολόγος παιδιών στο Baylor College of Medicine και επικεφαλής της έρευνας, « φαίνεται ότι  η ρουτίνα των σχολικών ωραρίων βοηθά τους νέους να τρώνε και να κοιμούνται καλύτερα σε αντίθεση με την καλοκαιρινή περίοδο όπου τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερο πρόχειρο φαγητό και δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Frontiers in Physiology.               https://www.frontiersin.org/journals/physiology

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα