Το πρώτο ελληνικό βιβλίο σε γραφή Braille φτιαγμένο από παιδιά

Μπορούν τα παιδιά με οπτική αναπηρία να συνεργάζονται αρμονικά με παιδιά χωρίς οπτική αναπηρία; Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία! Το εγχείρημα δημιουργίας ενός ολόκληρου βιβλίου, απέδειξε πως μια τέτοια συνεργασία βοηθά στην εξάλειψη των στερεοτύπων και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και συμπερίληψης, μέσα από την κοινή εμπειρία, με εφόδια την φαντασία και την δημιουργικότητα.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας καινοτομεί και αποδεικνύει πως είναι ένας προσβάσιμος χώρος ανοιχτός στο κοινό όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων. Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης, έγιναν τρία εργαστήρια για παιδιά 8 έως 15 ετών δημιουργώντας κάτι μοναδικό.

Το βιβλίο “Μια ιστορία που μας χωράει όλους” ξεκίνησε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της πρότασης “Πολιτιστικές δράσεις και προγράμματα για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών)”, με στόχο να δημιουργήσει μια ομάδα χωρίς αποκλεισμούς και να ενισχύσει την αποδοχή στη διαφορετικότητας από την παιδική ηλικία, με αφορμή τον πολιτισμό και το βιβλίο.

To “Μια ιστορία που μας χωράει όλους”, είναι ένα παραμύθι γεμάτο χρώματα και συναισθήματα, με πρωταγωνίστρια μια πάνινη κούκλα, διαφορετική από τις άλλες, που βρίσκεται μόνη της μέσα σε έναν κάδο σκουπιδιών. Μια ιστορία που μας παρακινεί να εξερευνήσουμε με φαντασία χωρίς όρους, ήρωες που έχουν φωνή, υφή και όνειρα, όπως κάθε άνθρωπος στη γη σε έναν κόσμο που μας χωράει όλους.

Η ιστορία και οι εικόνες του βιβλίου δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια τριών συμμετοχικών εργαστηρίων, που συντόνισε η ομάδα Inclusive Lines με στόχο τη συνύπαρξη και επικοινωνία των παιδιών, μέσα από το παιχνίδι και την ανταλλαγή βιωμάτων. Τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν την ιστορία του βιβλίου δίνοντας μορφή και χαρακτηριστικά στους ήρωες.

Με την καθοδήγηση της δημιουργικής ομάδας Guagua Planet έφτιαξαν, με απλά υλικά, πολύχρωμες ζωντανές εικόνες για την εικονογράφηση του παραμυθιού. Τέλος με την παιχνιδιάρικη επιρροή των Βιβλιοδετών “Είμαστε για Δέσιμο” έμαθαν βιωματικά, πως θα είναι το τελικό βιβλίο τους.

Τι κάνει αυτό το βιβλίο ξεχωριστό;

Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό βιβλίο που συνδυάζει το ελληνικό αλφάβητο και το ελληνικό αλφάβητο μπράιγ. Οι πολύχρωμες εικόνες και το ενδιαφέρον κείμενο, όπως θα τα βρίσκαμε σε ένα βιβλίο για παιδιά που ξεκινούν να διαβάζουν μόνα τους, συνυπάρχουν με την παράλληλη μεταγραφή της ιστορίας σε γραφή μπράιγ.

Η μοναδικότητά του βιβλίου βασίζεται ακόμη στο κείμενο και τις εικόνες του, των οποίων αποκλειστικοί δημιουργοί είναι τα παιδιά με και χωρίς οπτική αναπηρία. Μέσα από τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού, που υλοποίησε η ομάδα Inclusive Lines, δόθηκε η ευκαιρία στη μικτή ομάδα παιδιών, να πάρει βιωματική εμπειρία σε ρόλους συγγραφέα, εικονογράφου και βιβλιοδέτη.

Βασικός στόχος του βιβλίου είναι όχι μόνο η δημιουργία του, αλλά και η συνύπαρξη χωρίς αποκλεισμούς, η εξοικείωση με τη διαφορετικότητα και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού.

Η πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας και της ομάδας Inclusive Lines, ανέδειξε την ανάγκη για συμπερίληψη και κοινή δημιουργία ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικών δυνατοτήτων, τονίζοντας τα κοινά στοιχεία και παρατηρώντας τις διαφορές.

Το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο σε ελληνική αλφάβητο και ελληνική αλφάβητο μπραιγ μπορεί να γίνει έμπνευση και άλλων τέτοιων συμπεριληπτικών βιβλίων, τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία σε παιδιά με αναπηρίες να μπουν σε μικτές ομάδες, να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν θετικά τον περίγυρο τους.

Το βιβλίο “Μια ιστορία που μας χωράει όλους” είναι διαθέσιμο για ανάγνωση στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και στην βιβλιοθήκη του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Θεσσαλονίκης, το οποίο συνέβαλε ενεργά στην διεκπεραίωση αυτού του εγχειρήματος.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Alzheimer Hellas: Δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για άτομα με νευρολογικές παθήσεις

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) υλοποιεί δωρεάν πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, για άτομα που πάσχουν από Νευρολογικές Παθήσεις.

«Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων»: Ενημερωτική Ημερίδα  του GIVMED

Η GIVMED, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στην άμεση πρόσβαση των ανθρώπων στα φάρμακα που χρειάζονται, διοργανώνει μια ακόμη ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Δωρεά και Διαχείριση Φαρμάκων».

Organmeetings: Γιατί η δωρεά οργάνων μας αφορά όλους!

Τα Organmeetings είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Ίδρυμα Ωνάση για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.