Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Τα δικαιώματα των ασθενών θα τεθούν στο επίκεντρο και τη φετινή χρονιά στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 και ώρα 17:00, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι έχουμε δικαιώματα. Όταν όμως ζεις με χρόνιο νόσημα, ίσως τα δικαιώματά σου να σε απασχολούν περισσότερο από τους άλλους», η εκδήλωση στοχεύει στη διάδοση και εμπέδωση του μηνύματος ότι κάθε ασθενής και λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3lTVKpZ

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών καθιερώθηκε το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία διακηρύσσει δεκατέσσερα (14) θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών, που στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» για όλους τους Πολίτες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 35 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τήρηση και προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών αποτελεί βασική προτεραιότητα του πυρήνα των δράσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ευρύτερης ασθενοκεντρικής αντίληψης των ζητημάτων υγείας, ενώ συνιστά ένα ηχηρό μήνυμα ευρύτερου εκδημοκρατισμού της Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα δικαιώματα των ασθενών 

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα δικαιώματα των ασθενών διακηρύσσει τα 14 βασικά δικαιώματα των ασθενών που διασφαλίζουν την προστασία και την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες κι αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

 1. Δικαίωμα της πρόληψης Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν υπηρεσίες που αφορούν την αποφυγή νοσημάτων και ασθενειών
 2. Δικαίωμα της πρόσβασης Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις
 3. Δικαίωμα της πληροφόρησης Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε κάθε είδος πληροφορίας που αφορά την κατάσταση της υγείας τους, τις υπηρεσίες υγείας και τις θεραπευτικές επιλογές τους
 4. Δικαίωμα της συγκατάθεσης Οι ασθενείς μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την υγεία τους μετά από έγκυρη, έγκαιρη και επαρκή πληροφόρηση
 5. Δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής Ελεύθερη επιλογή επαγγελματιών υγείας, θεραπευτικών διαδικασιών και υπηρεσιών υγείας κατόπιν έγκυρης και επαρκούς πληροφόρησης.
 6. Δικαίωμα της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας Το δικαίωμα να παραμένουν εμπιστευτικά τα προσωπικά δεδομένα του ασθενή αφορά τόσο την κατάσταση της υγείας του όσο και τις διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες κι εξετάσεις, τις ιατρικές επισκέψεις και πράξεις
 7. Δικαίωμα του σεβασμού του χρόνου του ασθενούς
 8. Δικαίωμα της τήρησης των προδιαγραφών ποιότητας
 9. Δικαίωμα της ασφάλειας Τήρηση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας στη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, στις ιατρικές πράξεις και θεραπείες.
 10. Δικαίωμα της καινοτομίας Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε καινοτόμες διαδικασίες/ υπηρεσίες/θεραπείες διεθνών προδιαγραφών
 11. Δικαίωμα της αποφυγής του περιττού πόνου και της ταλαιπωρίας
 12. Δικαίωμα της εξατομικευμένης θεραπείας Με διαγνωστικές ή θεραπευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες κατά το δυνατόν στις ανάγκες του ατόμου
 13. Δικαίωμα έκφρασης παραπόνων Όποιος έχει υποστεί ζημία έχει δικαίωμα να εκφράσει τα παράπονά του καθώς και να λαμβάνει απάντηση σε αυτά
 14. Δικαίωμα αποζημίωσης Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να λαμβάνει ικανοποιητική αποζημίωση για φυσική, ηθική ή ψυχολογική βλάβη ως αποτέλεσμα κάποιας θεραπείας

Τα δικαιώματα αυτά αποτυπώνονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, όπως αυτή συντάχθηκε το 2002 κατόπιν πρωτοβουλίας του Δικτύου Ενεργών Πολιτών (Active Citizenship Network- ACN) μαζί με άλλες 12 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις. Η Χάρτα αποτελεί ένα κείμενο στο οποίο διακηρύσσονται 14 δικαιώματα, που στο σύνολο τους έχουν ως στόχο να εγγυηθούν «ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται από τους εθνικούς φορείς υγείας στην Ευρώπη.

Τα δικαιώματα της Χάρτας, η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και συνιστούν μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού και περιουσίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας: «Ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε διάγνωση και καινοτόμες θεραπείες»

Σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 400.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από αιμορροφιλία, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ζουν 1.016 άτομα με αιμορροφιλία Α και Β.

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες γνωστού φαρμάκου για την επιληψία

Στην ανάκληση του στοματικού διαλύματος KEPPRA Oral Sol 100mg/ml 150ml bottle + 1 Syringe 3ml προχώρησε ο ΕΟΦ, όπως έκανε γνωστό μέσα από σχετική του ανάρτηση.

«Μάθε την Πνευμονολογία»: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΕΠΕ για φοιτητές ιατρικής

Το πρόγραμμα " Μάθε την Πνευμονολογία" παρουσιάστηκε από ιατρούς Πνευμονολόγους - μέλη της της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας , σε περισσότερους από 300 φοιτητές της Ιατρικής.