10 πολύτιμες συμβουλές για την υγεία του εντέρου

Το έντερο μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του σώματός μας. Ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Ειδικός Επεμβατικός Ενδοσκόπος μας προτείνει απλές καθημερινές πρακτικές που προστατεύουν όχι μόνο το έντερο μας αλλά και τη γενικότερη υγεία μας.

Γνωρίζοντας πως το 70% περίπου του ανοσοποιητικού συστήματος βασίζεται στο έντερο, είναι σημαντικό να το φροντίζουμε, υιοθετώντας ορισμένες απλές καθημερινές  συνήθειες:

  1. Σταθερή συχνότητα στις κενώσεις

Η συχνότητα των κενώσεων δεν είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους. Συνήθως χρειάζονται 24 έως 72 ώρες για να περάσει η τροφή από τον πεπτικό σωλήνα, η οποία φτάνει στο παχύ έντερο μετά από έξι έως οκτώ ώρες. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό και προσθέστε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

  1. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στην επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα, από όπου απορροφάται η τροφή. Συγκεκριμένα, το έντερο τα αναγνωρίζει ως «εχθρούς», κάτι που πυροδοτεί τη φλεγμονώδη απόκριση, κατά την οποία το σώμα καταπολεμά τα τρόφιμα σαν να επρόκειτο για λοίμωξη. Προτιμήστε την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, λαχανικών και μη επεξεργασμένων κρεάτων.

  1. Τα πρεβιοτικά είναι φίλοι

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που δρουν ως τροφή για τα προβιοτικά. Συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς πεπτικού συστήματος και εντοπίζονται στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τις μπανάνες και τα όσπρια. Τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, εμπλουτίζουν το μικροβίωμα και αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της διαταραγμένης χλωρίδας του εντέρου.

  1. Καταναλώστε προϊόντα ζύμωσης

Μαζί με τα πρεβιοτικά, το έντερο χρειάζεται και τα προβιοτικά. Τρόφιμα που προέρχονται από ζύμωση όπως τα λαχανικά τουρσί, το μίζο και το τέμπε, καθώς και ροφήματα όπως το κεφίρ, περιέχουν μικρόβια που βοηθούν το έντερο να διασπάσει τις τροφές και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αν δεν είστε συνηθισμένοι, καταναλώστε τα με προσοχή, προς αποφυγή στομαχικών διαταραχών.

  1. Κακή διάθεση σημαίνει πρόβλημα

Η κακή λειτουργία του πεπτικού συνεπάγεται χαμηλότερη παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη (95% της σεροτονίνης παράγεται στο λεπτό έντερο). Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν σε άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Η βελτίωση της διατροφής μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα όπως η θλίψη, η κακή διάθεση και η μειωμένη ενέργεια.

  1. Κοιμηθείτε όσο έχετε ανάγκη

Οι ερευνητές δεν σταματούν να μελετούν τη σχέση εντέρου-ύπνου για να επαληθεύσουν εάν η βελτίωση της υγείας του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, ωστόσο αποδεδειγμένα η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με το εντερικό μικροβίωμα. Σύμφωνα με έρευνες, ο ελάχιστος ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκληθούν φλεγμονές και άλλα προβλήματα στην περιοχή, πράγμα που οφείλεται στο σύστημα επικοινωνίας του εντέρου και του εγκεφάλου. Ο επαρκής ύπνος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και δίνει χρόνο στο έντερο να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα.

  1. Μη βιάζεστε στο φαγητό

Απολαύστε το φαγητό σας μασώντας αργά και δίνοντας χρόνο για τη διαδικασία της πέψης. Με τη μάσηση του φαγητού, ενεργοποιείται η παραγωγή σάλιου και δίνεται σήμα στο υπόλοιπο σώμα ότι είναι η στιγμή να λειτουργήσει το πεπτικό σύστημα.

  1. Μειώστε το άγχος

Είναι διαπιστωμένο ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει το έντερο σας, επιτείνοντας το αίσθημα δυσφορίας. Όταν είστε υπερβολικά αγχωμένοι αφιερώστε πέντε λεπτά για να χαλαρώσετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός καταπολεμά το άγχος και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των εντερικών διαταραχών.

  1. Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας

Σύμφωνα με έρευνες η άσκηση μπορεί να εμπλουτίσει το μικροβίωμα του εντέρου με τρόπους που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και τη βελτίωση των συμπτωμάτων τυχόν γαστρεντερικών διαταραχών. Η φυσική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου και μειώνει τις πιθανότητες για πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και καούρες.

  1. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Σε αυξημένη κατανάλωση το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το εσωτερικό περίβλημα του στομάχου και του πεπτικού σωλήνα και να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.