Πάσχετε από διπολική διαταραχή; Πείτε «όχι» στην ζάχαρη!

Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή  θα πρέπει να προσέχουν την διατροφή τους και να επιλέγουν τροφές «φιλικές» και για την διάθεσή τους και για διατήρηση ενός ισορροπημένου σωματικού  βάρους.

Η ζάχαρη είναι μια από τις διατροφικές επιλογές που θα πρέπει να απουσιάζει από το καθημερινό μενού των ατόμων με διπολική διαταραχή. Η κατανάλωση ζάχαρης επιδρά άμεσα στο σάκχαρο του αίματος και επηρεάζει την λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας ευερεθιστικότητα, κόπωση, αϋπνία, έντονη δίψα, δυσκολία συγκέντρωσης, καταθλιπτικά επεισόδια.

Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό  περιοδικό «Evolution and Human Behavior» έδειξε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί παράγοντα επιδείνωσης της διπολικής διαταραχής και  της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Η έρευνα διερεύνησε τον  ρόλο της φρουκτόζης  και του ουρικού οξέος ( μεταβολίτης  της φρουκτόζης), στην αύξηση του κινδύνου διαταραχών συμπεριφοράς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν  ότι η φρουκτόζη έχει την ιδιότητα να «ξεγελάει» το σώμα και να το κάνει να πιστεύει ότι «λιμοκτονεί», προκαλώντας έτσι στο άτομο ψυχική αναστάτωση, κατάθλιψη, επιθετικότητα  και άγχος.

Μία από τις παρενέργειες ορισμένων  φαρμάκων που χορηγούνται για τη διπολική διαταραχή είναι η αύξηση βάρους, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες με διπολική διαταραχή να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Acta Psychiatrica Scandinavica,  η κατανάλωση ζάχαρης και σύνθετων υδατανθράκων όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι ή το λευκό ψωμί, δυσχεραίνει τον έλεγχο του βάρους και της παχυσαρκίας και κάνει ορισμένες θεραπείες για τη διπολική διαταραχή λιγότερο αποτελεσματικές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι μισές παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες

Περίπου οι μισές από τις παρτίδες μελιού που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υποψίες ότι είναι νοθευμένες, κυρίως μέσω της προσθήκης σιροπιών ζάχαρης

Κρητικό λάδι κατά πολλαπλής σκλήρυνσης

Κρητικό λάδι συμμετείχε στην κλινική μελέτη που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ομάδα ασθενών με μια μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης με ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Φτιάξτε μόνοι σας βούτυρο αμυγδάλου

Δοκιμάστε σήμερα, πανεύκολο αμυγδαλοβούτυρο!