Που οφείλεται η ανεξήγητη αναιμία των ηλικιωμένων;

Γράφει η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η αναιμία των ηλικιωμένων θεωρείται ως μια φυσιολογική συνέπεια του γήρατος και δικαιολογείται από την αστοχία των διαφόρων αιμοποιητικών μηχανισμών του οργανισμού. Ωστόσο η αναιμία μπορεί να δημιουργήσει πολλές συννοσηρότητες και παθολογικές καταστάσεις στους ηλικιωμένους οι οποίες απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Η αναιμία στα άτομα τρίτης ηλικίας διαγιγνώσκεται όταν οι τιμές της αιμοσφαιρίνης ορού αίματος για τους άνδρες είναι κάτω < από 13 gr/ dL και για τις γυναίκες κάτω < από 12 gr/ dL. Αυτό το είδος αναιμίας θεωρείται ήπιο, εγκαθίσταται αργά ενώ συχνά διαφεύγει της διάγνωσης.

Τα πρώιμα συμπτώματα της αναιμίας των ηλικιωμένων είναι η κούραση, η ταχυκαρδία, το αίσθημα παλμών, το αίσθημα παλμών που αντανακλά πίσω από το στήθος, η δύσπνοια που δεν οφείλεται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Συμπτώματα πιο σοβαρής αναιμίας είναι ο λήθαργος και η απώλεια προσανατολισμού, η σύγχυση, οι αρρυθμίες, η στηθάγχη, οι σοβαρές καρδιακές επιπλοκές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια που δεν οφείλεται σε άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Συμπτώματα σοβαρότητατης αναιμίας οφειλόμενης σε εσωτερική αιμορραγία ή σοβαρή αιμόλυση είναι η ορθοστατική υπόταση με ή χωρίς λιποθυμίες, τα συγκοπτικά επεισόδια, οι έντονες ζαλάδες, τα συμπτώματα σοκ.

Η ανεξήγητη αναιμία των ηλικιωμένων είναι μια ήπια αναιμία που χαρακτηρίζεται από χαμηλή δραστηριότητα της αιμοποίησης του μυελού των οστών με χαμηλό απόλυτο αριθμό δικτυοερυθροκυττάρων και χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αν και ο μηχανισμός της εγκατάστασης αυτού του τύπου αναιμίας δεν είναι πλήρως γνωστός, θεωρείται ότι οφείλεται σε:

-Συννοσηρότητες όπως μειωμένη κινητικότητα, γνωστική δυσλειτουργία, αλλαγή διάθεσης, προοδευτική απώλεια της ανεξαρτησίας στην διαβίωση.

–Σύνδρομο Frailty: σύνδρομο ευθραυστότητας των ηλικιωμένων.

-Ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία οδηγεί σε αναιμία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αναιμιών που σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή.

-Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία μέσω του μηχανισμού των ελεύθερων ριζών και της συνεπαγόμενης οξείδωσης των κυττάρων.

-Προβλήματα στην θυρεοειδική λειτουργία.

-Ρευματικές νόσους.

-Καρκίνους.

Αδιάγνωστα προβλήματα νεφρικής λειτουργίας.

-Προοδευτική υπολειτουργία (αντίσταση στην λειτουργία) της αιμοποιητικής ορμόνης ερυθροποιητίνης.

-Εσωτερικές αιμορραγίες (πεπτικό, γαστρικό σύστημα) που διαφεύγουν της διάγνωσης.

-Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα-λευχαιμίες που διαφεύγουν της διάγνωσης.

Η διατροφική διόρθωση της αναιμίας μπορεί να επιτευχθεί με μια σωστή ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και φυλλικό οξύ, που μπορεί να βοηθηθεί και από την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής κατόπιν των οδηγιών των θεραπόντων ιατρών.

Η διόρθωση της αναιμίας των ηλικιωμένων είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής τους. Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγή στην ζωτικότητα και τα επίπεδα ενέργειας των ηλικιωμένων του περιβάλλοντος σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.