Αναλγητικό επίθεμα που «δουλεύει» 12ωρο

Νέο επίθεμα ιβουπροφαίνης  διοχετεύει το φάρμακο στον οργανισμό, με σταθερό ρυθμό και προσφέρει ανακούφιση μεγαλύτερης διάρκειας, χωρίς τις παρενέργειες που συνδέονται με την από του στόματος μορφή της.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ), το οποίο χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους για ανακούφιση από τον πόνο και μείωση του οιδήματος και του πυρετού. Με στόχο να εξαλείψουν τις παρενέργειες με τις οποίες συνδέεται η από του στόματος μορφή της, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησαν το αυτοκόλλητο επίθεμα  ιβουπροφαίνης.

Η χρήση ΜΣΑΦ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και για έλκος, αιμορραγία ή διάτρηση στο στομάχι ή στο έντερο, κυρίως για όσους τα λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και υπάρχουν εμπορικά επιθέματα στην αγορά, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανακουφίζουν από τον πόνο, αυτό είναι το πρώτο που διοχετεύει την ιβουπροφαίνη μέσω του δέρματος. «Πολλά εμπορικά επιθέματα δεν περιέχουν καθόλου αναλγητικές ουσίες. Απλά καταπραΰνουν το σώμα με μια θερμαντική δράση», επισημαίνει  ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής David Haddleton.

Σε συνεργασία με την ερευνητική φαρμακευτική εταιρία Medherant και εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες, οι ερευνητές κατάφεραν να «εμποτίσουν» με σημαντικές ποσότητες ιβουπροφαίνης το επίθεμα, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πολυμερές υλικό, έτσι ώστε να κολλά στο δέρμα του ασθενούς, και το φάρμακο να διοχετεύεται στον οργανισμό του, με σταθερό ρυθμό, σε μια περίοδο 12 ωρών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το επίθεμά τους ανοίγει νέους δρόμους και για άλλες μακράς δράσης αναλγητικές θεραπείες, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση κοινών καταστάσεων -όπως πόνος στη μέση, νευραλγία και αρθρίτιδα- χωρίς τη λήψη δυνητικά επιβλαβών από του στόματος δόσεων του φαρμάκου.

Το νέο επίθεμα υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ


spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".