Σιδηροπενική αναιμία, η πιο συχνή μορφή αναιμίας

Γράφει ο Δρ. Εμμανουήλ Νικολούσης MD, PhD, FRCP, FRCPath,MBA, Διευθυντής Αιματολογίας και Μεταμοσχεύσεων Μυελού Ιατρικού  Κέντρου Αθηνών, Αν. Καθηγητής Αιματολογίας και Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο κοινή μορφή αναιμίας που επηρεάζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών. Οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

Συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο στις αποθήκες του (φερριτἰνη) για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια ουσία στα ερυθρά αιμοσφαίρια που επιτρέπει να μεταφερθεί  το οξυγόνο σε όλο το σώμα . Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να κάνει τον/την ασθενή να αισθάνεται κουρασμένο/η και αδύναμο/η, να υπάρχει ωχρὀτητα στο δέρμα και κρύα χέρια και πόδια, μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη ή περιστασιακά πόνο στο στήθος, γρήγορο καρδιακό παλμό και δύσπνοια.

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν σιδηροπενία είναι:

  • Αιμορραγία στη γαστρεντερική οδό: τα έλκη, οι πολύποδες, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν αιμορραγία του γαστρεντερικού σωλήνα
  • Δυσαπορρὀφηση όπως στην κοιλιοκάκη
  • Αιμορραγία στο ουροποιητικό σύστημα
  • Βαριά έμμηνο ρύση.
  • Συχνή αιμοδοσία.
  • Συχνές εξετάσεις αίματος

Πως γίνεται η διάγνωση της σιδηροπενίας

Η σιδηροπενική αναιμία διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος αλλά η αιτία χρειάζεται επιπρόσθετες εξετάσεις οι οποίες μπορεί να έχουν τη μορφή γαστροσκόπησης και κολονοσκόπησης. Μαζί με τη γενική αίματος εξετάζουμε:

-Τα επίπεδα σιδήρου

-Την ποσότητα τρανσφερίνης (η πρωτεΐνη που μεταφέρει τον σίδηρο)

-Την φερριτίνη

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Τα συμπληρώματα σιδήρου από το στόμα για την αποκατάσταση του σιδήρου θα πρέπει να αρχίσουν με τη διάγνωση. Εάν υπάρχει πάθηση που εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου ή τα συμπληρώματα σιδήρου προκαλέσουν δυσκοιλιότητα ή κοιλιακό πόνο , μπορεί να δοθεί  ενδοφλέβιο (IV) συμπλήρωμα σιδήρου εφάπαξ. Μπορεί να χρειαστούν δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν αρχίσει η διόρθωση της αναιμίας.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.