Εξέταση αίματος θα προσδιορίζει την κατάλληλη θεραπεία καρκίνου

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας VCHRI (Vancouver Coastal Health Research Institute) του Καναδά ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που θα επιτρέπει, μέσα από τη λεπτομερή ανάλυσή του κυκλοφορούντος DNA όγκου (ctDNA) ασθενών με καρκίνο, την κατάλληλη επιλογή θεραπείας τους.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αυτός ο νέος τύπος εξέτασης, μέσα από τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνει σχετικά με την ποσότητα και την αλληλουχία του ctDNA, θα βοηθήσει όχι μόνο στη διάγνωση και την πρόγνωση της νόσου αλλά και στην εξατομικευμένη επιλογή θεραπείας.

Το ctDNA είναι μικρά κομμάτια DNA που απορρίπτονται από τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα. Η ποσότητα του ctDNA ποικίλει μεταξύ των ασθενών με καρκίνο καθώς εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, τη θέση του και το στάδιο της νόσου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από ομάδα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, ένας τύπος καρκίνου συχνά ανίατος καθώς δεν ανταποκρίνεται επιτυχώς στις χημειοθεραπείες και στις υπόλοιπες στοχευμένες θεραπείες. Μετά την λήψη των δειγμάτων, μέσα από την λεπτομερή ανάλυση της αλληλουχία του κυκλοφορούντος DNA όγκου, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τα καρκινικά κύτταρα στις μεταστάσεις και ιδιαίτερα το εξελικτικό τους ιστορικό, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο σώμα του ασθενούς.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Alexander Wyatt, «ο μεταστατικός καρκίνος είναι πολύπλοκος και η κατανόησή του αρκετά περιορισμένη. Αυτό το νέο τεστ, προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεταστάσεων σε όλο το σώμα καθώς μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πώς αυτοί οι όγκοι κάνουν μετάσταση και γιατί δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία ».

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αιματολογικών εξετάσεων που ανιχνεύουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση όμως οι ερευνητές μελέτησαν τη δυνατότητα κατά πόσο είναι εφικτό να προσδιοριστεί ποια θεραπεία είναι η καταλληλότερη για τους ασθενείς με καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Dr. Alexander Wyatt, « με ελάχιστες σταγόνες αίματος θα μπορούμε να αποκαλύψουμε κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συνολική εικόνα της ασθένειας ενός ατόμου και τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του καρκίνου του. Αυτό το τεστ θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να επιλέξουν καλύτερα θεραπευτικά σχήματα και να κατανοήσουν καλύτερα την νόσο. Θα μας βοηθήσει επίσης να σχεδιάσουμε την επόμενη γενιά θεραπειών για τον καρκίνο».

https://www.vchri.ca/our-research

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".