Απλές συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Γράφει ο Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες κακοήθειες στις ανεπτυγμένες χώρες καθώς και τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια παγκοσμίως. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αναπτύσσεται στο έδαφος προκαρκινικών αλλοιώσεων (αδενωματώδεις πολύποδες). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του εντέρου δεν εμφανίζει συμπτώματα.

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι να προστατευτούμε από την επικίνδυνη αυτή νόσο και να θωρακίσουμε την υγεία του παχέος εντέρου.

-Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της νόσου είναι η προληπτική εξέταση. Ο προληπτικός έλεγχος απευθύνεται στα άτομα ηλικίας 50 – 75 ετών, ενώ συστήνεται ο έλεγχος του γενικού πληθυσμού στα 45 έτη. Σύμφωνα με έρευνες, στο 25% των περιπτώσεων ανευρίσκεται αδενωματώδης πολύποδας. Η καλύτερη εξέταση με τη μεγαλύτερη ευαισθησία για τον προληπτικό έλεγχο είναι η κολονοσκόπηση.

ισορροπημένη διατροφή με άφθονα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Συστήνεται επίσης μείωση της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος που έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

-Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου σε όσους είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι.

-Ένα σημαντικό βήμα πρόληψης του κινδύνου συνίσταται στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ορθοκολικό καρκίνο. Η υγιεινή διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους.

αποφυγή του καπνίσματος αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου δεδομένου ότι ο κίνδυνος νόσου και θανάτου είναι υψηλότερος για τους καπνιστές.

-Στα πλαίσια της πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου συνιστάται και η αποφυγή του αλκοόλ. Για όσους όμως επιμένουν να πίνουν, προτείνεται λελογισμένη κατανάλωση με τους άνδρες να μην ξεπερνούν τα δυο ποτά ημερησίως και τις γυναίκες το ένα ποτό ημερησίως.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.