Πώς μπορείτε να μετρήσετε το άγχος σας

Οι ακόλουθοι τρόποι μέτρησης του στρες εξετάζουν συγκεκριμένα την απόκρισής σας στο στρες μέσα από συγκεκριμένους δείκτες, όπως ο καρδιακός ρυθμός και τα εγκεφαλικά κύματα για να αξιολογήσουν πώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας.

Μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού (HRV)

Η ανάλυση μεταβλητότητας καρδιακού ρυθμού (HRV) είναι ένας κοινός τρόπος μέτρησης του στρες. Περιλαμβάνει την καταγραφή της χρονικής διακύμανσης μεταξύ των καρδιακών παλμών. Με άλλα λόγια, δεν εξετάζει μόνο πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σας, αλλά πώς αλλάζει η χρονική περίοδος μεταξύ των χτύπων της καρδιάς σας. Ο ρυθμός αυτός ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα (ANS). Το ANS περιλαμβάνει το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απόκριση «μάχης ή φυγής» και το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο δραστηριοποιείται περισσότερο, όταν είστε χαλαροί. Όταν έχετε στρες το  συμπαθητικό σας σύστημα δεν είναι ισορροπημένο. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να εμφανιστεί στον καρδιακό ρυθμός σας. Το HRV είναι χαμηλότερο όταν βρίσκεστε σε λειτουργία μάχης ή φυγής και υψηλότερο, όταν είστε σε ήρεμη κατάσταση. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να ελέγξει το HRV σας μέσω ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Ορισμένα wearables μπορούν επίσης να μετρήσουν το HRV.

Εγκεφαλικά κύματα

Η ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) μετρά τα εγκεφαλικά κύματα. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα εγκεφαλικά κύματα μπορούν να είναι ένας ακριβής τρόπος μέτρησης της αντίδρασης στο στρες. Συγκεκριμένα, μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι μια ανισορροπία στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων άλφα σε διαφορετικές πλευρές του εγκεφάλου – θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός βιοδείκτης για το στρες. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που χρησιμοποιούν νευροανάδραση μπορούν να μετρήσουν τα εγκεφαλικά κύματα και να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο με θετική ανάδραση.

Ορμονικός έλεγχος

Δύο ορμόνες που σχετίζονται με το στρες είναι η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα σας θα παράγει αδρεναλίνη για να σας δώσει ενέργεια για να διαχειριστείτε τον στρεσογόνο παράγοντα σας. Είναι μέρος της αντίδρασης «μάχης ή φυγής». Σε περιόδους στρες, το σώμα σας παράγει επίσης κορτιζόλη, η οποία βοηθά στην απόκριση «μάχης ή φυγής». Είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι φυσιολογικό να εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ούτε η κορτιζόλη, ούτε η αδρεναλίνη είναι επιβλαβής, αλλά όταν η κορτιζόλη κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα σε χρόνια βάση, μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε ακμή, δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση, πονοκέφαλο, υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματα διάθεσης, μυϊκή αδυναμία και αύξηση βάρους Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να αξιολογήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης σας μέσω δειγμάτων ούρων ή αίματος. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε κιτ μέτρησης κορτιζόλης στο σπίτι, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν έλεγχο κορτιζόλης μέσω των ούρων. Παρόλο που οι ειδικοί μπορούν να διαπιστώσουν με ειδικές μετρήσεις τα επίπεδα των ορμονών του στρες (λ.χ. της κορτιζόλης), η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο εύκολη, καθώς δεν πρόκειται για μία απλή αιματολογική εξέταση. Πρέπει να συνυπολογιστούν πολλές και διαφορετικές παράμετροι. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι γιατροί δεν υποβάλλουν τους ασθενείς σε εξετάσεις καθώς τα πράγματα είναι πιο απλά: αν αισθάνεται κάποιος στρεσαρισμένος, σημαίνει ότι είναι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.