Πως κολλάει το παράσιτο Demodex στα μάτια;

Τα δερματικά ακάρεα Demodex ανήκουν στην οικογένεια των αρθρόποδων και είναι το πιο συχνό εξωπαράσιτο στον άνθρωπο, δηλαδή ζουν αποκλειστικά στο δέρμα του ξενιστή τους, από όπου και τρέφονται.

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Τα Demodex είναι μικροσκοπικά παράσιτα που ζουν μέσα στο θύλακα της τρίχας και τρέφονται από τα λιπαντικά έλαια που εκκρίνουν οι αδένες των τριχών. Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι πολλοί από εμάς ενδέχεται να φιλοξενούμε επάνω στην επιδερμίδα του προσώπου μας τα παράσιτα αυτά χωρίς να το γνωρίζουμε.

Είναι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί ασθενείς πάσχουν από επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες, χαλάζια και άλλες οφθαλμικές παθήσεις λόγω προσβολής από Demodex. Και όλοι οι ασθενείς μου θέτουν πάντα το ίδιο ερώτημα: “Μα πως κόλλησα το παράσιτο Demodex; “.

Η απάντηση προκύπτει μέσα από έρευνες που διαπιστώνουν ότι στο 90% των προσβληθέντων ατόμων από το παράσιτο, η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο και το υπόλοιπο 10%  μέσω σκύλου ή γάτας.

Δύο είδη παρασίτων Demodex βρίσκονται στον άνθρωπο: το Demodex Folliculorum που ζει στους θυλάκους των τριχών μας, κυρίως στις βλεφαρίδες και τα φρύδια και το Demodex Brevis το οποίο ζει στους σμηγματογόνους αδένες, κυρίως του προσώπου και των ματιών.

Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουμε είναι ταυτόσημα τόσο στην επαφή μας με τα κατοικίδια ζώα μας (σκύλο και γάτα) όσο και με τους ανθρώπους.

Αυτά περιλαμβάνουν:

– Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου μας

– Ατομική χρήση ειδών υγιεινής (π.χ. πετσέτες, μαξιλάρια, βούρτσες μαλλιών, καλλυντικά ματιών).

Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε σε περιπτώσεις επίμονων ερεθισμών των ματιών μας και της γύρω περιοχής, να επικοινωνούμε με τον οφθαλμίατρο μας ο οποίος θα μας υποδείξει, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις, να προσχωρήσουμε σε  διαγνωστική εξέταση και θεραπεία για παράσιτα Demodex.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.