«Προσαρμογή στη ζωή»: Δωρεάν συναντήσεις για γονείς με παιδιά με καρκίνο

Μια σειρά δωρεάν συναντήσεων με τίτλο «Προσαρμογή στη Ζωή», με γονείς που τα παιδιά τους νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο, πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, σε συνεργασία με την ΑμΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» (https://karkinaki.gr/) και την ΑμΚΕ «Μαθήματα Ζωής» (https://www.mathimatazois.com/). Συντονιστής των συναντήσεων ο Δημήτρης Κουτζαμάνης, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Σύμβουλος Πένθους.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και θα υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης από απόσταση μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Οι ημερομηνίες και η θεματολογία των συναντήσεων

21/4: Οι γονείς ρωτούν, οι ειδικοί απαντούν

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τα οποία δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις θεματικές που έχουμε επιλέξει. Στείλτε τις ερωτήσεις σας στο info@karkinaki.gr και αφού ομαδοποιηθούν, οι ειδικοί θα φροντίσουν  να απαντήσουν σε κάθε ερώτημα σας ξεχωριστά.

12/5: Πως επηρεάζει η ασθένεια του παιδιού τα αδέλφια και την ευρύτερη οικογένεια

Η οικογένεια και ο ευρύτερος κύκλος της είναι ένα σύστημα. Κάθε αλλαγή που μπορεί να συμβεί σε ένα μέλος του συστήματος αυτού, επηρεάζει όλους όσους το αποτελούν. Μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, μπορεί να συσπειρώσει την οικογένεια γύρω από το μέλος που νοσεί, μπορεί όμως να φέρει στην επιφάνεια και προβλήματα που παρέμεναν καλά κρυμμένα. Η ασθένεια αλλάζει τις προτεραιότητες και μπορεί κάποια μέλη της από το προσκήνιο να περάσουν στα παρασκήνια.

Καθώς το παιδί που νοσεί περνά στο επίκεντρο, μπορεί να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα μέλη της οικογένειας, όπως μικρά παιδιά, που εξαρτώνται άμεσα από εμάς, με αποτέλεσμα να γίνουν τα «αόρατα μέλη». Πως μπορούμε να συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε, δίνοντας φωνή σε αυτό που συμβαίνει;

2/6 : Διατηρώντας υγιή όρια με τα παιδιά και την οικογένεια

Τα όρια είναι ένας εσωτερικός οδηγός. Ένα σύνολο κανόνων που δημιουργεί ένα άτομο για τον εαυτό του με σκοπό να νοιώθει ασφάλεια και να εκφράζει προς τα έξω τον αυθεντικό του εαυτό. Είναι μια πράξη σεβασμού προς τον εαυτό του αλλά και προς τους άλλους ανθρώπους.
Μια κοινή παραδοχή των ανθρώπων που βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους είναι η απώλεια της αίσθησης της ασφάλειας. Τα όρια προσφέρουν ασφάλεια, καθώς χαρτογραφούν τα νερά στα οποία κινούμαστε και η απώλεια τους σε καιρούς που όλα είναι ρευστά, μπορεί να φέρει στην οικογένεια επιπλέον άγχος και αγωνία για το μέλλον.

16/6:  Διαχείριση πένθους

Η απώλεια είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής. Όταν μιλάμε για απώλειες δεν εννοούμε μόνο το θάνατο ή τραγικές απώλειες όπως μια ασθένεια, ένα ατύχημα ή μια αναπηρία. Μιλάμε και για απώλειες που σχετίζονται με την αλλαγή και την ωρίμανσή μας καθώς προχωράμε στο δρόμο της ζωής. Στη διάρκεια της ζωής μας είναι πολλά αυτά που πρέπει να αφήσουμε και να χάσουμε για να μπορέσουμε να ωριμάσουμε: αγάπες, ψευδαισθήσεις, εξαρτήσεις, ανεδαφικές προσδοκίες, ασφάλεια κ.α.
Το παιδί που πενθεί χρειάζεται έναν άνθρωπο που θα του μιλήσει στη γλώσσα του. Χρειάζεται έναν άνθρωπο που θα είναι ειλικρινής μαζί του, που θα του πει την αλήθεια και που θα αντέξει τον πόνο και τα δάκρυα του. Χρειάζεται κάποιον που θα του διδάξει το μάθημα: «Ο πόνος υπάρχει, αλλά μπορούμε να μάθουμε ζώντας μαζί του».

Για να πάρετε μέρος στις συναντήσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο info@karkinaki.gr με την σημείωση αν θα παρακολουθήσετε ζωντανά ή αν θα χρειαστεί να σας αποσταλεί το link.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ»,
Λεωφ.Μεσογείων 15, Triaena Business Center, 1ος όροφος, ώρα 18:00μμ – 20:30μμ.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.