Πολύποδες του παχέος εντέρου: Γιατί είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση

Οι πολύποδες είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του εντέρου. Πρόκειται για μια μάζα κυττάρων, ένα μικρό εξόγκωμα της εσωτερικής επένδυσης του παχέος εντέρου.

Οι πολύποδες μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος εντέρου και σε ποσοστό 90% εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Πως συνδέονται οι πολύποδες με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και γιατί είναι αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους; Μας απαντά ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD.

Οι πολύποδες είναι ένα επιπλέον κομμάτι ιστού που αναπτύσσεται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει πολύποδες ωστόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν όσοι:

-Είναι άνω των 50 ετών.

-Είχαν πολύποδες κατά το παρελθόν.

-Ένα μέλος της οικογένειας είχε ή έχει το πρόβλημα.

-Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι πολύποδες του παχέος εντέρου συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν έχετε συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Αίμα στα κόπρανα.

-Δυσκοιλιότητα ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι περισσότεροι πολύποδες δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Ένας πολύποδας μπορεί να χρειαστεί 10 με 15 χρόνια για να εξελιχθεί σε καρκίνο. Για την δική σας ασφάλεια, οι γιατρός θα πρέπει να αφαιρέσει τους πολύποδες και να τους εξετάσει.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Το θετικό είναι ότι το ποσοστό θανάτων  από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολύποδες του παχέος εντέρου εντοπίζονται πλέον συχνότερα με την κολονοσκόπηση και με τη διαλογή και αφαίρεση τους, προτού εξελιχθούν σε καρκίνο. Η έγκαιρη εύρεση και η αφαίρεση ενός πολύποδα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου. Αυτές είναι:

-Καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

-Χάστε το περιττό βάρος.

-Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, αυγά, συκώτι , σολομό.

-Αποφύγετε λιπαρές τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας και το επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.