Καρκίνος μαστού: Ποιες συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής

Ο υγιεινός τρόπος ζωής που συνιστούν κορυφαίοι οργανισμοί για την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνισή του, δείχνει νέα έρευνα.

Η τήρηση των οδηγιών για την πρόληψη του καρκίνου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χημειοθεραπεία, συσχετίστηκε με 37% χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής της νόσου και 58% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής την Dr Rikki Cannioto, ερευνήτρια του Roswell Park Comprehensive Cancer Center.

Οι ερευνητές σε 11 ιατρικά κέντρα βασίστηκαν σε δεδομένα προηγούμενης μελέτη για την επίδραση των συμπληρωμάτων διατροφής στην εξέλιξη του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο για ασθενείς που ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν τη συμμόρφωση των ασθενών σε επτά παράγοντες του τρόπου ζωής, δηλαδή πράγματα που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν, από επιλογή, για να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής περιλάμβαναν τη διατήρηση υγιούς βάρους, την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, τη σωματική δραστηριότητα, την αποφυγή καπνίσματος, τον περιορισμό ή την αποφυγή αλκοόλ, αναψυκτικών με ζάχαρη και κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων.

Αυτά τα μέτρα συνιστώνται για την πρόληψη του καρκίνου τόσο από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, όσο και από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο στο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Rikki Cannioto, οι συνήθειες αυτές συνδέονται με τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά δεν ήταν γνωστό αν θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών υψηλού κινδύνου. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι επιλογές είχαν αντίκτυπο ακόμη και σε ασθενείς με πιο επιθετικούς καρκίνου του μαστού.

Δεν είναι σαφές ποιοι υποκείμενοι μηχανισμοί εμποδίζουν την επανεμφάνιση του καρκίνου, αλλά ακόμη και η τήρηση των μέτρων σε μικρό βαθμό, μπορεί να κάνει τη διαφορά, είπε η Dr Cannioto.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.340 ασθενείς, με μέση ηλικία 51 ετών. Περίπου τα δύο τρίτα είχαν καρκίνο του μαστού θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τις επιπτώσεις αυτών των συνηθειών του τρόπου ζωής σε μια διαφορετική ομάδα ασθενών και σε αυτές με διαφορετικούς τύπους όγκων.

«Το επόμενο βήμα που μας ενδιαφέρει, φυσικά, είναι η παρέμβαση: Μπορούμε μέσω της παρέμβασης στον τρόπο ζωής να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης;» είπε η Cannioto.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη οι ασθενείς να επικεντρώνονται και σε όσα μπορούν να κάνουν στην καθημερινότητά τους. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το σημαντικότερο είναι οι υγιεινές συνήθειες να γίνουν τρόπος ζωής και όχι να τηρούνται για μόνο μία εβδομάδα ή για ένα μήνα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Δώρα ζωής από 58χρονο που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΓΝΘ Ιπποκρατείου

Δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας χάρισε με τον θάνατό του 58χρονος ασθενής, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΘ Ιπποκράτειο από 28/01 και έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή.

OHE: Τα απόβλητα που παράγουμε ως ανθρωπότητα θα αυξηθούν κατακόρυφα έως το 2050

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, με τα αστικά απόβλητα να αυξάνονται κατά 2/3 και το κόστος τους να διπλασιάζεται σχεδόν σε μια γενιά, μόνο μια δραστική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και προσιτό μέλλον.

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για 3 συμπληρώματα διατροφής με δραστικές ουσίες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για 3 συμπληρώματα διατροφής με δραστικές ουσίες κατά της στυτικής δυσλειτουργίας οι οποίες συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.