Απώλεια βάρους στη μέση ηλικία: Ποια σοβαρή ασθένεια μπορεί να «προδίδει»

Νέα μελέτη από την Κλινική Μάγιο, δείχνει ότι η σταθερή απώλεια βάρους, κάθε δεκαετία, μετά τα 40, μπορεί να αποτελεί ένδειξη άνοιας.

Στη μελέτη, που διεξήχθη στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, συμμετείχαν 1.895 εθελοντές, άνω των 70 ετών, οι 524 εκ των οποίων παρουσίασαν ήπια νοητική διαταραχή, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών παρακολούθησης.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, όσοι εθελοντές είχαν εκδηλώσει ήπια νοητική διαταραχή, παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερη απώλεια βάρους, ανά δεκαετία, απ? ό,τι όσοι δεν είχαν. Συγκεκριμένα, κάθε απώλεια 5 κιλών, ανά δεκαετία, στις ηλικίες 40 έως 70 ετών, σχετιζόταν με αύξηση κατά 24% των πιθανοτήτων να εκδηλώσει κάποιος ήπια νοητική διαταραχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ήπια νοητική διαταραχή αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας, με το περίπου 5% έως 15% των πασχόντων να παρουσιάζουν άνοια, κάθε έτος.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στην απώλεια βάρους και τη διαταραχή της μνήμης, ωστόσο, υποδηλώνει ότι η μείωση της όρεξης που αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να αποτελεί πρόδρομο σημάδι της άνοιας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εφόσον ο αυξανόμενος ρυθμός απώλειας βάρους από τη μέση έως την τρίτη ηλικία αποτελεί δυνητική ένδειξη ήπιας νοητικής διαταραχής, μπορεί να συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό των ηλικιωμένων που θα την εκδηλώσουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Neurology.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".