Ποιο είδος άσκησης πρέπει να αποφεύγουν οι άνδρες;

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, η ποδηλασία συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Είναι η πρώτη φορά που επιστημονική έρευνα διαπιστώνει άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στη συχνή ποδηλασία και στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

Παλαιότερες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο σπορ συνδέεται με τον καρκίνο στους όρχεις, λόγω των επαναλαμβανόμενων κραδασμών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ, ο οποίος είχε διαγνωστεί το 1996 με καρκίνο των όρχεων. Τα δεδομένα της βρετανικής μελέτης δείχνουν όμως ότι η ποδηλασία αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου και για τον καρκίνο του προστάτη.

Ερευνητική ομάδα από το University College του Λονδίνου (UCL) πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έως σήμερα κλινική μελέτη για τις επιδράσεις της ποδηλασίας στην υγεία. Στην έρευνά τους συμμετείχαν 5.200 ποδηλάτες, εκ των οποίων, οι 2.000 ήταν άνω των 50 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η ποδηλασία συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου φάνηκε να είναι 6 φορές μεγαλύτερος για τους μεσήλικες που έφταναν ή υπερέβαιναν τις εννέα ώρες ποδηλασίας την εβδομάδα.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της μελέτης οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ενδεχομένως να κρύβεται η διαρκής πίεση που ασκεί η θέση του αναβάτη στον προστάτη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Mark Hamer, «βάσει των ευρημάτων μας εντοπίσαμε έναν άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στον κίνδυνο εμφάνισης προστάτη και στην εντατική ποδηλασία σε ποδηλάτες άνω των 50 ετών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως αναφερόμαστε σε δεινούς ποδηλάτες που παραμένουν στη σέλα του ποδηλάτου τους για περίπου εννέα ώρες την εβδομάδα και όχι σε άτομα που απλά πηγαίνουν στο γραφείο τους με το ποδήλατο. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ποδηλασία, σαν μορφή άσκησης, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις ως προς τα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας στον ευρύτερο πληθυσμό».

Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει την ποδηλασία με τον καρκίνο του προστάτη και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να ρίχνουν φως στο μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση. Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ερευνητές, από τα ευρήματα της μελέτης δεν προέκυψαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πολύωρη ποδηλασία οδηγεί σε προβλήματα ανδρικής γονιμότητας ή σε στυτική δυσλειτουργία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Men’s Health. https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-mens-health

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Κ. Κουσαθανά: «Πριν από ένα χειρουργείο καρδιάς, οι γονείς να παίρνουν πάντα 2η ιατρική γνώμη»

Η κ. Καλλιόπη Κουσαθανά μοιράζεται μαζί μας την περιπέτεια του γιού της που γεννήθηκε με σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια.

Αποκλειστική συνέντευξη από την ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

Η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο είναι η 26χρονη Rumeysa Gelgi από την Τουρκία. Μιλά αποκλειστικά στο Liveit.gr και στη Γιάννα Τριανταφύλλη.

Lisa και Peter Marshall: Όταν η αγάπη νικά την απώλεια μνήμης

Η Lisa και ο Peter Marshall είχαν έναν ευτυχισμένο γάμο μέχρι τη στιγμή που ο Peter διαγνώστηκε με πρώιμη μορφή Αλτσχάιμερ.