Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις στο αίμα τους, σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας.

Η θρόμβωση είναι μία δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια, η οποία πολλές φορές δεν δίνει συμπτώματα και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες καρδιαγγειακού θανάτου παγκοσμίως. Οι συνηθέστεροι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν θρομβώσεις είναι η ακινησία, μια μεγάλη εγχείρηση και ο καρκίνος, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις θρομβώσεων δεν εντοπίζεται με σαφήνεια η αιτία που τις προκαλεί.

Η φλεβική θρομβοεμβολή θεωρείται μια χρόνια πάθηση στους ασθενείς με καρκίνο, επειδή ο κίνδυνος υποτροπής της εξακολουθεί να υπάρχει για πολλά χρόνια μετά την αρχική της εμφάνιση. Εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο μετά τις λοιμώξεις.

Ερευνητική ομάδα της φαρμακοβιομηχανίας Bayer και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, συνέλεξε και ανέλυσε στοιχεία από 92.105 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και από 466.241 άνδρες χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου).

Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις στο αίμα τους, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας από τη διάγνωση του καρκίνου τους, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους άνδρες χωρίς καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η πιο επικίνδυνη περίοδος για εκδήλωση φλεβικής θρομβοεμβολής είναι οι πρώτοι έξι μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr Yanina Balabanova , « το μέγεθος του αυξημένου κινδύνου μεταξύ των ανδρών με καρκίνο του προστάτη που παρατηρήθηκε στη μελέτη μας είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε για άλλους τύπους καρκίνου, κάτι που είχε διαπιστωθεί και σε προηγούμενες μελέτες. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο υψηλό ποσοστό ανδρών με εντοπισμένη νόσο και στο χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου».

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνδρες με αυτόν τον τύπο καρκίνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμφανίσουν φλεβική θρομβοεμβολή. Βασιζόμενοι σε αυτό το ιατρικό δεδομένο , οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, οι γιατροί που παρακολουθούν τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, είναι αναγκαίο να βρίσκονται σε εγρήγορση, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου, ώστε να βοηθήσουν στην εξασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας της φλεβικής θρομβοεμβολής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open.  https://bmjopen.bmj.com/

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ασθενείς με VHL: «Μηδενίζουμε το στίγμα, πολλαπλασιάζουμε την ελπίδα»

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, θέτει ως στόχο για ακόμη μία φορά τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο VHL.

Μόλυβδος και προστασία των εργαζομένων: Πράσινο φως της ΕΕ για νέες οριακές τιμές

Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, η ΕΕ επανεξέτασε τα οριακά επίπεδα επαγγελματικής έκθεσης στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του, μειώνοντάς τα κατά πέντε φορές.