Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO). Στόχος των δύο οργανώσεων είναι να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης (μερικής ή ολικής) και των επιπτώσεων που έχει στον πάσχοντα και το περιβάλλον του.

-Κάθε 5 λεπτά ένας άνθρωπος τυφλώνεται. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η τυφλότητα (μερική ή ολική) θα μπορούσε να αποφευχθεί.

– Κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως είναι ο καταρράκτης, τα μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

-Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ατόμων όλων των ηλικιών με προβλήματα όρασης εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 285 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί. Το 82% των τυφλών είναι άτομα ηλικίας από 50 ετών και πάνω.

– Υπολογίζεται ότι, παγκοσμίως,19 εκατομμύρια παιδιά έχουν προβλήματα όρασης. Από αυτά, 12 εκατομμύρια παιδιά έχουν προβλήματα όρασης λόγω διαθλαστικών σφαλμάτων, μια κατάσταση που θα μπορούσε εύκολα να διαγνωστεί και να διορθωθεί, ενώ 1.4 εκατομμύρια παιδιά είναι αναπόφευκτα τυφλά για το υπόλοιπο της ζωής τους και χρειάζονται οπτικές αποκαταστάσεις.

-Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 70% των ασθενών που έχουν υποστεί σοβαρή απώλεια όρασης, πάσχει από παθήσεις τις ωχράς κηλίδας.

– Η κύρια αιτία τύφλωσης στους ενήλικες άνω των 50 ετών είναι ο καταρράκτης,

-Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι πάθηση που προσβάλλει άτομα άνω των 60 ετών και αποτελεί τη συχνότερη αιτία τυφλότητας της τρίτης ηλικίας στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου.

-Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

– Οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά τύφλωσης ή διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής συγκριτικά με τους άνδρες.

Στην Ελλάδα η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, με σοβαρότερη αιτία τύφλωσης το διαβήτη.

– Εκτιμάται πως στη χώρα μας περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από κάποια από τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

– Περισσότεροι από 1 δις άνθρωποι παγκοσμίως, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για τα μάτια.

– Το 80% των προβλημάτων όρασης παγκοσμίως θα μπορούσε να αποφευχθεί ή ακόμα και να θεραπευτεί με άμεση ιατρική φροντίδα και τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

 

Διαβάστε ακόμη στο αφιέρωμα του Liveit.gr:


Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να επηρεάσουν τα μάτια μας;

Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας από τους υπολογιστές

Τα ύποπτα συμπτώματα στην όραση των παιδιών

Πώς εξασφαλίζεται η επιτυχία σε μια επέμβαση με laser;

Πώς θα καταλάβω ότι έχω ξηροφθαλμία;

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Υπουργείο Υγείας: Γενικά μέτρα προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνη».

Kαινοτόμο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για ΑμεΑ

Με το καινοτόμο πρόγραμμα «ΑμεΑ Πρωτοπόροι στην Τεχνητή Νοημοσύνη» άτομα με αναπηρία θα εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να εργαστούν “εκπαιδεύοντας” συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης».

Η Ελληνική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (Ε.Ε.Δ.Υ.) διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, στις 13–15 Ιουνίου 2024, με θέμα «Η υγεία του πληθυσμού υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης».