Διατροφή για καλή λειτουργία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του οργανισμού και οι διαταραχές του είναι -κατά κύριο λόγο- «γυναικεία υπόθεση». Δείτε ποιες είναι οι τροφές που βοηθούν στη λειτουργία του και εντάξτε τες στην καθημερινή σας διατροφή.

Το μέγεθός του είναι πολύ μικρό, αλλά η αξία του μεγάλη. Συχνά αποτελεί το «άλλοθι» για τα παραπανίσια κιλά ή ακόμα και για τα κατά συρροή -blues- στη διάθεση ορισμένων. Όμως μπορεί όντως να είναι η αιτία.

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που εντοπίζεται την περιοχή του λαιμού και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και κυρίως το μεταβολισμό. Όταν η λειτουργία του διαταράσσεται προκαλούνται συμπτώματα, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με τη διαταραχή. Οι συχνότερες από αυτές είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto), οι όζοι, η βρογχοκήλη (διόγκωση του θυρεοειδούς), ο υεπρθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία του θυρεοειδούς) και ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς).

Η κατάλληλη διατροφή

 Το σημαντικότερο στοιχείο για την παραγωγή και σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών είναι το ιώδιο. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, επομένως σε υποθυρεοειδισμό, σε βρογχοκήλη αλλά και σε πνευματική καθυστέρηση (σε βρεφική ηλικία). Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για το ιώδιο είναι τα 150 μικρογραμμάρια για τους υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, σήμερα το 70% του επιτραπέζιου αλατιού εμπλουτίζεται με ιώδιο, οπότε η ποσότητα αυτή καλύπτεται από την καθημερινή διατροφή. Επειδή, όμως, και τα πολύ υψηλά επίπεδα ιωδίου μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμό, τοξική βρογχοκήλη κ.ά.) καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές και να παρακολουθούνται οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι συστάσεις σχετικά με την πρόσληψη ιωδίου είναι αρκετά πολύπλοκες. Για την πρόληψη της βρογχοκήλης, για παράδειγμα, είναι απαραίτητη η πλουσια σε ιώδιο διατροφή. Όμως, το ιώδιο όχι μόνο δεν μπορεί να θεραπεύσει μια εγκατεστημένη βρογχοκήλη, αλλά επιπλέον  απαγορεύεται να λαμβάνεται από άτομα που κάνουν ανάλογη θεραπεία.  Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Σε γενικές γραμμές η σύσταση για κατανάλωση ή όχι ιωδίου εξαρτάται από την διαταραχή καθώς και από την αιτία που την προκαλεί.

Σημαντικά για την υγεία του θυρεοειδούς αδένα είναι και όλα τα αντιοξειδωτικά, τα οποία τον προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, με βασικότερο από αυτά το σελήνιο.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο: ψάρια (τα καπνιστά εμπεριέχουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες), θαλασσινά, σούσι, καθώς, πολλές επεξεργασμένες τροφές που εμπεριέχουν αλάτι

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο: φιστίκια, κρέας, συκώτι, κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, δημητριακά, αβγά.

Tip. Τα άτομα που ακολουθούν χαμηλή σε ιώδιο δίαιτα είναι απαραίτητο να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα των τροφίμων που καταναλώνουν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.