Μπορεί το αλκοόλ να καταστρέψει τα δόντια μου;

Μπορεί όταν πίνετε ένα ποτηράκι παραπάνω να γελάτε περισσότερο, αν, όμως, το παρακάνετε το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το… χαμόγελό σας.

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον οργανισμό είναι ευρέως γνωστές. Πολλοί, ωστόσο, δεν γνωρίζουν το πώς επηρεάζει τα δόντια.

Οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα πλάκας στα δόντια τους και είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από μόνιμη απώλεια των δοντιών.

Τι γίνεται, όμως, με τους μετριοπαθείς πότες; Διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρές βλάβες των δοντιών; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολύ πειστικά ιατρικά στοιχεία, ωστόσο οι οδοντίατροι ισχυρίζονται ότι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης.

Λέκιασμα

Το χρώμα στα ποτά προέρχεται από χρωματογόνα, τα οποία επικολλώνται στο σμάλτο των δοντιών, που βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο από το οξύ του αλκοόλ και «λεκιάζουν». Ένας τρόπος για να αποφύγετε το λέκιασμα είναι να πίνετε τα αλκοολούχα ποτά με καλαμάκι.

Αν προτιμάτε τα ποτά που αναμειγνύονται με σκούρα αναψυκτικά ή το κόκκινο κρασί, πείτε «αντίο» στο λευκό χαμόγελο. Εκτός από την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά μπορούν να λεκιάσουν ή να αποχρωματίσουν τα δόντια. Θυμηθείτε να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό μεταξύ των ποτών. Η μπύρα είναι οριακά καλύτερη.

Ξηρότητα

Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως τα οινοπνευματώδη, αφυδατώνουν το στόμα. Το σάλιο διατηρεί τα δόντια υγρά και βοηθά στην αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων από την επιφάνειά τους. Προσπαθήστε να μείνει ενυδατωμένοι, πίνοντας νερό ενώ πίνετε αλκοόλ.

Άλλες βλάβες

Ο κίνδυνος να υποστούν τα δόντια βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ αυξάνεται όταν μασάτε τον πάγο του ποτού σας (μπορεί να σπάσετε κάποιο δόντι) και όταν το ανακατεύετε με εσπεριδοειδή. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σημειώνει ότι ακόμη και ελάχιστο λεμόνι παρέχει αρκετό οξύ για να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.

Μια σχετική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κόκκινο κρασί σκοτώνει τα βακτήρια του στόματος που ονομάζονται στρεπτόκοκκοι και συνδέονται με τη φθορά των δοντιών. Αυτό, όμως, δεν είναι λόγος για να πίνετε το… Βόσπορο.

Tip. Βαριά κατανάλωση, για τις γυναίκες, θεωρούνται τα περισσότερα από 8 ποτά την εβδομάδα, ενώ για τους άνδρες τα περισσότερα από 15.

Η μέτρια κατανάλωση συνίσταται σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση, αφού το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.

Riviera shopping  for a good cause στις 6 Ιουνίου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στον μοναδικό χώρο του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, σας περιμένουμε όλους, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, μέσα από το ξεχωριστό event Riviera Shopping for a Goοd Cause!

Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.